fbpx
Print this page

L’ICP, el CRIP i el Departament de Cultura signen un conveni de col·laboració per a la gestió del patrimoni paleontològic dels Hostalets de Pierola

L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), el Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica (CRIP) i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya han signat avui un conveni de col·laboració per  promoure les intervencions paleontològiques, la recerca i la difusió del patrimoni paleontològic dels Hostalets de Pierola, un municipi que té alguns dels jaciments del Miocè més importants del món.  

Reunits al Palau Marc de Barcelona, el director de l’ICP, David M. Alba, l’alcalde dels Hostalets de Pierola, Daniel Vendrell, i la Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Laura Borràs, han signat el conveni que estableix els termes de col·laboració entre les tres institucions per a la protecció, recuperació, preservació i difusió dels coneixements del patrimoni paleontològic dels jaciments de vertebrats miocens de la zona dels Hostalets de Pierola (l’Anoia).  

En aquest acord, les diferents institucions es comprometen a realitzar intervencions paleontològiques en la zona d’afloraments miocens afectades per les instal·lacions que gestiona actualment l’empresa CESPA, a col·laborar en la preparació de restes paleontològiques recuperades de les intervencions paleontològiques de l’Abocador de Can Mata, així com a difondre les restes paleontològiques que s’hi trobin i la recerca científica que se’n derivi.

En aquest sentit, l’ICP continuarà realitzant les intervencions paleontològiques, dirigirà les recerques científiques que se’n derivin i vetllarà per la conservació dels materials recuperats. Sota la supervisió de l’ICP, una part de les restes fòssils recuperades també seran preparades per l’equip de professionals del CRIP dels Hostalets de Pierola que s’encarregarà, alhora, de difondre i posar en valor de les restes fòssils i el coneixement que se’n deriva i a contribuir amb la seva exhibició a difondre la riquesa i excepcionalitat d’aquest patrimoni paleontològic i estimular el turisme cultural de la Catalunya Central.

Un jaciment excepcional a un abocador

L’Abocador de Can Mata conté un conjunt de més de 250 localitats i és únic al món, una finestra a la Catalunya de fa entre 12,5 i 11,5 milions d’anys. En els darrers 20 anys, sota la direcció del científica de l’ICP, s’han pogut reconèixer més de 80 espècies de mamífers, per bé que també s’hi han recuperat aus, amfibis i rèptils diversos. Destaca per la completesa de les restes recuperades i la diversitat de tàxons. Algunes de les troballes han permès descriure diversos nous gèneres d’hominoïdeus, com en Pau (Pierolapithecus catalaunicus), la Laia (Pliobates cataloniae) o en Lluc (Anoiapithecus brevirostris) i també una espècie de pliopitecoïdeu.

Last modified on Viernes, 19 Octubre 2018 21:31
Rate this item
(0 votes)
Pere Figuerola

Latest from Pere Figuerola

Related items