fbpx

Nova museografia sobre el Triàsic al Museu d‘Alcover

22 May 2018
2255 times

Divendres, 18 de maig, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, es va inaugurar la nova museografia del Museu d’Alcover “Triàsic, explosió de vida” centrada en l’espectacular registre fòssil dels jaciments de la zona. L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) hi ha participat cedint una imatge de la reconstrucció del paleoambient i assessorant part dels continguts a través de Joan Cartanyà, col·laborador de l’ICP.

En l’acte d’inauguració hi van participar Ester Magriñà, directora del Museu d’Alcover, David M. Alba, director de l’ICP, Robert Figueras, alcalde d’Alcover i Joan M. Sanahuja, president del Consell Comarcal de l’Alt Camp. La sala noble del Museu d’Alcover es va omplir per assistir a l’acte i fer la posterior visita a la museografia recentment inaugurada.

L’exposició “Triàsic, explosió de la vida” es planteja com una moderna reforma museogràfica que aposta per convertir l’equipament en un referent cultural al voltant del Triàsic. Per assolir aquest objectiu, s’han dissenyat nous recursos interpretatius, tant plàstics com visuals, per a posar a l’abast del públic visitant un espai interactiu i sensorial, on l’emoció i la imaginació tindran un gran protagonisme. L’objectiu és que l’exposició ajudi a "descodificar" els magnífics fòssils marins descoberts de manera fortuïta a les pedreres.

Fòssil de Colobodus giganteus, un peix actinopterigi del Triàsic (Pere Figuerola / Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont)

Els jaciments de les Pedreres d’Alcover, són els jaciments del Triàsic marí més importants de la península Ibèrica i un dels més importants jaciments del Triàsic mitjà del món. Tenen uns 235-237 milions d’anys, aproximadament. La fossilització excepcional fa que sigui considerat un Konservat-Lagerstätten, i s’observin les impressions de les parts esquelètiques, i toves de peixos, rèptils, holotúries (cogombres de mar), crinoïdeus, insectes, limúlids (caçoles de les Moluques), i altres invertebrats. S’han descrit per primera vegada nombroses espècies d’artròpodes, peixos i rèptils.

La major part de les troballes històriques es varen realitzar a les dècades dels 50’s, 60’s i 70’s, en gran mesura per la feina realitzada des del Museu Geològic del Seminari Conciliar de Barcelona i en particular fetes per Mn. Via-Boada en diversos viatges entre Barcelona i Alcover.

A nivell faunístic, i en concret de vertebrats, la fauna ictiològica és la més abundant i diversa destacant peixos de gran mida com Colobodus giganteus (descrit recentment per investigadors de l’ICP entre els que s’inclou Joan Cartanyà, col·laborador de l’ICP), així com altres també molt importants com Alcoveria, l’únic sarcopterigi del Triàsic descobert a la Península Iberica.

Més informació:

- Museu d'Alcover

- Jaciment de les Pedreres d'Alcover al Bestiari Fòssil de Catalunya

- Colobodus giganteus, un gran peix del Triàsic d’Odèn

Last modified on Martes, 22 Mayo 2018 20:16
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex