fbpx

“La especie humana. Los caminos para evitar la extinción”, nova obra de divulgació de l’ICP

RBA Coleccionables i National Georgraphic publiquen aquesta setmana el llibre “La especie humana. Los caminos para evitar la extinción”. L’obra, escrita per Marc Furió i Pere Figuerola, de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), contempla els tres escenaris possibles per al futur de l’espècie humana a partir del coneixement que proporciona la paleontologia: l’extinció, la migració i l’evolució.

L’obra parteix de la constatació que l’ésser humà ha colonitzat pràcticament tots els ambients terrestres. Des d’aquest punt de vista, és una espècie exitosa, amb una capacitat d’adaptació i de transformació de l’entorn espectaculars. Malgrat tot, en aquesta expansió ha degradat i sobreexplotat els ecosistemes naturals fins a tal punt que comença a posar en perill la seva pròpia supervivència. ¿Fins a quin punt Homo sapiens és només una espècie més que desapareixerà com tants milions d’altres espècies que s’han extingit des de l’origen de la vida a la Terra o és una espècie “escollida” que serà capaç de revertir aquesta llei universal?

“La paleontologia ens ofereix una perspectiva molt àmplia de com la vida s’adapta a les noves circumstàncies ambientals”, explica Marc Furió, investigador del Grup de Recerca de Faunes del Neogen i Quaternari de l’ICP i autor principal del llibre. “Al mateix temps, però, ens permet constatar que algunes de les característiques presents en les grans extincions que s’han produït al llarg de la història de la vida a la Terra s’estan tornant a donar avui dia”, comenta. “Malgrat que la imatge que la gent té de la paleontologia és la d’una disciplina que es limita a descriure el passat, el cert és que ens proporciona molta informació per explicar el present i com podem abordar el futur”, afirma.

El llibre, publicat dins de la col·lecció “Los desafíos de la ciencia”, està organitzat en cinc capítols que cobreixen àmbits de coneixement tan diversos com l’origen de l’espècie humana, les grans extincions que han tingut lloc en el passat i els paral·lelismes amb la situació actual del planeta, la Terra com una illa de recursos finits i l’impacte de la revolució industrial i el consumisme actual o els mecanismes de la selecció natural que condicionen la supervivència de les espècies, entre d’altres.

L’obra es basa en els darrers estudis científics de disciplines tan diverses com la paleontologia, la biologia evolutiva o la genètica, adequadament “traduïts” perquè siguin entenedors per al gran públic. “S’han evitat tecnicismes o s’ha explicat el seu significat quan han estat indispensables per a la comprensió de determinats conceptes”, explica Pere Figuerola, Cap del Departament d’Outreach i Comunicació de l’ICP i coautor de l’obra. “Un dels objectius que perseguim és que el lector sigui conscient de les conseqüències de l’estil de vida altament industrialitzat de la societat actual i que no fii totes les esperances del futur de l’espècie en aquest tecnooptimisme que impera en els nostres temps”, ha dit.

El llibre està disponible als quioscos i a la web de la col·lecció.

Last modified on Miércoles, 09 Mayo 2018 09:05
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex