Inaugurada la remodelació del Museu de la Conca Dellà

La Consellera Natàlia Garriga a la inauguració del MCD La Consellera Natàlia Garriga a la inauguració del MCD Generalitat de Catalunya

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va inaugurar a principis de mes els nous espais del Museu de la Conca Dellà, a Isona, després de gairebé dos anys i mig tancat per les obres de remodelació i ampliació. L'equipament amplia el seu espai per tal de poder desenvolupar les seves funcions d'acord amb la importància del patrimoni arqueològic i paleontològic que conserva.

A l'acte hi van assistir també Àngel Galobart, director del Museu de la Conca Dellà i cap del grup de recerca d'Ecosistemes dels Dinosaures de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) així com també l'alcaldessa de la localitat, Maria Rosa Amorós; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, entre d'altres representants institucionals.

La reforma del Museu de la Conca Dellà, ubicat al mig del nucli antic de la vila, ha consistit en la unió de dos immobles entre mitgeres al nucli antic d'Isona, la Casa Ferreria, edifici inicial del museu i la Casa Serra, edifici proper, cedit per l'ajuntament. Això ha permès ampliar la superfície expositiva en un 75%, aportant 260,15 m2 quadrats més als 346,20 m2 existents.

A més, s'ha reformat l'espai i la museïtzació adequant l'equipament als reptes museogràfics actuals, d'acord amb la importància del patrimoni arqueològic i paleontològic que conserva. El discurs museogràfic comprèn des del període del Cretaci, ara fa 66 milions d'anys, a la presència tardoromana. En l'actualitat, el Museu de la Conca Dellà desenvolupa funcions d'abast supracomarcal, com espai divulgatiu i en l'àmbit de la recerca i també és dipositari dels materials pertanyents als jaciments arqueològics i paleontològics del Pallars Jussà.

Les obres de rehabilitació i adequació dels espais, a més de les actuacions de museografia, han tingut un cost global de 732.000 euros, els quals han estat finançats pel Departament de Cultura, amb 400.000 euros i pels Fons Feder (332.000 euros) a través de l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i de la Diputació de Lleida.

El Museu de la Conca Dellà també encapçala el projecte “Dinosaures dels Pirineus”, gràcies al suport del Departament de Cultura i de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont amb l’objectiu de potenciar la divulgació del patrimoni paleontològic de quatre comarques on hi ha presència de restes de dinosaures: Berguedà, Alt Urgell, Pallars Jussà i la Noguera.

Un dels fòssils més espectaculars que inclou la nova museografia és el coll d'Abditosaurus kuehnei, les restes d'un dinosaure sauròpode que es va descriure l'any 2022.

Imatge principal: La Consellera Natàlia Garriga a la inauguració del MCD (Generalitat de Catalunya)

Last modified on Wednesday, 08 March 2023 10:36
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca