L’os de la mà de Calderón de la Barca que va resultar ser del peu

05 Jul 2022
594 times
Marc amb gravat i vitrina amb os de Calderón de la Barca procedent e la biblioteca de l'arquebisbe de Toledo, Cardenal Monescillo que conserva el Museu de les Arts Escèniques (MAE) des del 1023 (© MAE) Marc amb gravat i vitrina amb os de Calderón de la Barca procedent e la biblioteca de l'arquebisbe de Toledo, Cardenal Monescillo que conserva el Museu de les Arts Escèniques (MAE) des del 1023 (© MAE) Marc amb gravat i vitrina amb os de Calderón de la Barca procedent e la biblioteca de l'arquebisbe de Toledo, Cardenal Monescillo que conserva el Museu de les Arts Escèniques (MAE) des del 1023 (© MAE)

Marc amb gravat i vitrina amb os de Calderón de la Barca procedent e la biblioteca de l'arquebisbe de Toledo, Cardenal Monescillo que conserva el Museu de les Arts Escèniques (MAE) des del 1023 (© MAE)La relíquia es conserva al Museu de les Arts Escèniques des del 1923.  Una imatge del dit publicada a La Vanguardia va cridar l’atenció del paleontòleg Salvador Moyà-Solà. L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont en va fer un informe per esmenar l’assignació inicial.

La biblioteca de l’arquebisbe de Toledo, Cardenal Monescillo, va donar al MAE l’any 1923 un marc amb un gravat de Calderón de la Barca atribuït al pintor Antonio Gómez Cross (1808-1863) que incorporava una petita vitrina amb un os, teòricament de la mà dreta, del mateix Calderón de la Barca. La relíquia està acreditada per una acta signada per Julián Romea a Madrid el 10 de juliol de 1840.

L’os de Calderón ha estat al llarg dels anys una de les peces del MAE que ha despertat més curiositat. Precisament, a partir de la publicació el gener de 2021 d’un article del periodista Xavier Casinos a La Vanguardia on apareixia una fotografia del suposat dit de la mà de Calderón de la Barca conservat al MAE, el doctor Salvador Moyà-Solà, professor d’investigació ICREA a l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) va contactar amb el museu en sospitar que l’os era del peu i no de la mà.

Per tal de confirmar-ho, el MAE va demanar a l’ICP que inspeccionés la relíquia. Així, el març de 2022 el doctor Salvador Moyà-Solà va examinar l’os a la seu del MAE i va emetre un informe que confirma que les restes òssies es corresponen amb un segon metatarsià del peu esquerre en comptes d’un metacarpià de la mà dreta com sempre havia informat el museu, atenent a l’acta signada del 1840.

 L'exemplar és complet i conservant la diàfisi en molt bon estat. Les epífisis proximal i distal mostren algunes zones erosionades. La seva anatomia és compatible amb el segon metatarsià d’un peu esquerra humà.L'exemplar és complet i conservant la diàfisi en molt bon estat. Les epífisis proximal i distal mostren algunes zones erosionades. La seva anatomia és compatible amb el segon metatarsià d’un peu esquerra humà.

El Museu de les Arts Escèniques ha agraït la col·laboració de l’ICP i del doctor Moyà-Solà, pel seu coneixement  i expertesa en tant que han permès documentar correctament una de les peces més curioses del museu.

En aquest enllaç es pot consultar la fitxa de l’inventari del MAE.

Imatge principal: Marc amb gravat i vitrina amb os de Calderón de la Barca procedent e la biblioteca de l'arquebisbe de Toledo, Cardenal Monescillo que conserva el Museu de les Arts Escèniques (MAE) des del 1023 (© MAE)

Last modified on Tuesday, 05 July 2022 12:09
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca