Mira! És la reconstrucció digital del crani del primer amfibi fòssil de Catalunya

01 Jul 2008
448 times

El Capitosaure trobat al Montseny va viure fa 250 milions d’anys

El paleontòleg de l’ICP, Josep Fortuny, ha presentat l’estudi de la reconstrucció digital d’un crani de Capitosaure aparegut en el jaciment de La Mora (Pla de la Calma, Tagamanent), al Montseny. L’estudi és el treball de recerca tutelat del programa de doctorat que el paleontòleg cursa a la Universitat de Barcelona.

El treball conclou que els fòssils d’aquest amfibi, que va viure fa 250 milions d’anys a Catalunya, pertanyen al grup dels capitosaures i són similars a d’altres capitosaures recuperats a Rússia. L’amfibi estudiat fa un metre i mig de llarg i té un crani de quaranta centímetres de longitud. Els capitosaures, anteriorment coneguts com a laberintodonts, van ser un grup abundant a nivell mundial durant el Triàsic, però el del Montseny és l’únic jaciment conegut d’aquests vertebrats a la península Ibèrica. Les restes d’aquest animal són també les del primer amfibi fòssil aparegut a Catalunya.

L’interès de la investigació de Fortuny rau, entre altres, en l’ús de les noves tecnologies, com ara la Tomografia Axial Computeritzada (TAC), aplicades a la paleontologia per dur a terme una reconstrucció digital. D’aquesta manera s’ha pogut superar la dificultat inicial que presentava l’estudi del material degut a la impossibilitat de separar els fòssils de la matriu rocosa sense malmetre’ls.

El model tridimensional obtingut a partir dels TAC permetrà també, a partir d’ara, la realització de futurs treballs per obtenir models biomecànics que ajudin a definir els funcionament de l’aparell mastegador d’aquest amfibi primitiu i deduir-ne la seva alimentació i forma de vida.Publicada el 2008-07-01 clasificada com a Notícies de l' ICP

Last modified on Dilluns, 09 Febrer 2015 10:15
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b