Una troballa rebel•la que els castors fa 12 milions d’anys ja nedaven com ara

15 Oct 2008
774 times

Ho afirma un estudi de paleontòlegs de l’ICP a partir de la descoberta d’una nova espècie de castor a Hostalets de Pierola, coetània del Pierolapithecus catalaunicus
El fèmur del castor Paleontòlegs de l’Institut Català de Paleontologia (ICP) han descobert una nova espècie de castor que va viure a Hostalets de Pierola (Anoia) fa dotze milions d’anys. La troballa s’ha publicat en el darrer número de la prestigiosa revista Journal of Vertebrate Paleontology. La nova espècie descrita, Chalicomys batalleri, ja té el fèmur com el del castor actual, que li serveix per impulsar-se fent servir les potes del darrera i així es pot moure amb rapidesa a l’aigua.
Els castors són els rosegadors més ben adaptats a viure a l’aigua, fins a l’extrem que, mitjançant la construcció de preses amb troncs d’arbre, arriben a inundar extenses àrees de bosc per no haver d’allunyar-se’n per alimentar-se. No obstant, els primers castors, que van viure fa uns 30 milions d’anys, eren animals terrestres que excavaven caus, i no va ser fins fa uns 25 milions d’anys que van aparèixer algunes formes adaptades a viure a l’aigua però que nedaven d’una manera molt menys eficient que les actuals, fent servir les quatre potes a la vegada.
L’equip de l’ICP està format pels paleontòlegs Isaac Casanovas-Vilar, David M. Alba, Sergio Almécija, Jordi Galindo i Salvador Moyà-Solà, director de l’Institut. També ha col·laborat el paleontòleg Josep M. Robles. La troballa de les restes de la nova espècie ha tingut lloc a l’Abocador de Can Mata, al terme municipal dels Hostalets de Pierola, on va aparèixer el cèlebre Pierolapithecus catalaunicus, també de fa 12 milions d’anys i de qui, per tant, el castor era coetani.
L’espècie s’ha anomenat Chalicomys batalleri en memòria de mossèn Ramon Bataller, un dels pioners de la paleontologia a Catalunya que, a més, va ser un dels primers especialistes que estudià els fòssils trobats als Hostalets de Pierola ja a la dècada de 1930.
Publicada el 2008-10-15 clasificada com a Notícies de l' ICP

Last modified on Dilluns, 09 Febrer 2015 10:21
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca