El Museu de l’ICP se suma a la celebració dels 175 anys del Liceu

15 Mar 2022
209 times
Programes de mà de diversos esdeveniments musicals de l'arxiu Miquel Crusafont (@ICP) Programes de mà de diversos esdeveniments musicals de l'arxiu Miquel Crusafont (@ICP) Programes de mà de diversos esdeveniments musicals de l'arxiu Miquel Crusafont (@ICP)

El Museu de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) ha participat en el projecte "Museus i Liceu: una història compartida" per commemorar el 175è aniversari del Gran Teatre. 119 centres culturals han seleccionat una o diverses obres de les seves col·leccions relacionades amb la història del Liceu que exposaran durant uns mesos a les seves seus.

Museus i Liceu: una història compartida és el resultat d’un projecte entre museus, col·leccions, biblioteques, arxius i centres d’exposicions de Catalunya i el Liceu per commemorar el 175è aniversari del Gran Teatre. L’acció també vol contribuir a fer xarxa i establir lligams entre les institucions culturals del país. 119 centres culturals han seleccionat una o diverses obres de les seves col·leccions relacionades amb la història del Liceu que exposaran durant uns mesos a les seves seus, entre el 15 de març de 2022 i el 31 de juliol de 2023.

Al voltant de 145 obres componen aquesta eclèctica mostra, des de pintures, fotografies, esbossos escenogràfics, diorames, documents, escultures, instruments o objectes personals de personalitats vinculades al Liceu, entre d’altres.

Al costat de cada peça exposada a cada centre, hi ha una cartel·la amb un QR des del qual es poden consultar totes les obres d'aquesta acció. Tota la informació detallada es pot trobar al lloc web, un portal especialitzat que s’ha habilitat des del Liceu per poder consultar totes les peces que hi participen, així com una explicació extensa de cada obra.

Al Museu de l'ICP exposem diversos documents de l'arxiu Miquel Crusafont que el vinculen amb el Liceu. Crusafont era un gran melòman i va ser el president de l’Associació de Cultura Musical de Sabadell, des d’on va emprendre diverses iniciatives per divulgar la música clàssica a la ciutat. En concret, s'exposaran diversos documents (programes de mà i correspondència) relacionada amb aquesta faceta més desconeguda de l’eminent paleontòleg.

A l’acte de presentació de la iniciativa que es va fer el 15 de març, van assistir-hi en representació de l’ICP Teresa Esquirol, cap de l’àrea del Museu i M. Teresa Requena,  responsable de l’arxiu Miquel Crusafont.

Foto de diferents persones representants dels museus participants i del Liceu en l'acte de presentació de la iniciativa "Museus i Liceu: una història compartida" (Sergi Panizo)Foto de diferents persones representants dels museus participants i del Liceu en l'acte de presentació de la iniciativa "Museus i Liceu: una història compartida" (Sergi Panizo)

Moltes de les obres que formen part d’aquesta iniciativa tenen una relació directa amb el Liceu, d’altres, però estan relacionades amb el món de l’òpera, la música o el teatre.

Les obres més antigues de la col·lecció són del Museu d’Arqueologia de Catalunya: el Crater de campana de Pontós (MAC a Girona), que data al voltant de l’any 425 aC, El sacrifici d’Ifigènia (MAC a Empúries) del segle I aC, una peça que recull un mite que ha estat inspiració per a diverses òperes com ara Iphigénie en Tauride de Christoph Willibald Gluck, representada al Liceu diverses vegades i el Cap amb màscara teatral romana (MAC a Barcelona) també del segle I aC

L’obra exposada més recent és el vídeo que es podrà veure a CosmoCaixa sobre el Concert pel biocè, l’acció que l’artista Eugenio Ampudia va dur a terme el 22 de juny de 2020 al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, amb motiu de la reobertura de la seva programació després del final de l’estat d’alarma causat per la pandèmia. Un concert per a 2.292 plantes com a acte simbòlic d’un canvi de paradigma.

Aquesta és la primera acció destacada en els actes commemoratius del 175è aniversari del Liceu. Durant les temporades 2021/22 i 2022/23, el Gran Teatre celebra l’efemèride amb un seguit d’activitats participatives arreu del territori, amb l'objectiu de compartir tots els anys d'història del Teatre amb aquelles persones i entitats que, d’alguna manera, han contribuït a construir-la.

Imatge principal: Programes de mà de diversos esdeveniments musicals de l'arxiu Miquel Crusafont (@ICP)

Més informació:

 

Last modified on Dijous, 17 Març 2022 11:41
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex