fbpx
Print this page

Estudi i preparació dels fòssils de la Grotte de la Carrière

Durant aquest mes de novembre, un equip d’investigadors i preparadores de l’ICP s’ha desplaçat a Prada de Conflent, als Pirineus orientals francesos, per preparar i estudiar en detall fòssils provinents de la Grotte de la Carrière, una cova que durant els anys 2015 i 2016  ha proporcionat una gran quantitat de restes fòssils de lleons, lleopards o linx, entre d’altres faunes.

Les excavacions realitzades per l’ICP a la Grotte de la Carrière durant els anys 2015 i 2016 varen proporcionar excel·lents resultats amb l’extracció de més de 4.000 restes fòssils en un excepcional estat de preservació. Les peces tenen una antiguitat aproximada de fa 400.000 a 100.000 anys.

L’elevat nombre de restes recuperades va fer impossible la seva preparació, un procés imprescindible per a poder-les estudiar posteriorment i garantir la seva conservació a llarg termini. Durant el passat mes de novembre, un equip de preparadores i d’investigadors de l’ICP, sota la direcció de l’investigador Joan Madurell-Malapeira, han treballat en un laboratori de camp instal·lat al Casal del Conflent (Prada de Conflent, Catalunya Nord) per tal de posar en valor el potencial científic de la cavitat.

Els investigadors Víctor Vinuesa i Eudald Mujal a Prada de Conflent (Foto: Joan Madurell-Malapeira / ICP)

L’estudi dels materials provinents d’aquesta cova que s’emmarca en un lapse temporal molt ampli de 300.000 anys i permetran als investigadors de l’ICP identificar les diferents espècies de grans mamífers que habitaven els Pirineus orientals durant el Pleistocè mitjà i superior. Es tracta d’una època de gran inestabilitat climàtica i forts polsos glacials freds i humits. Les troballes revelen com era l’ambient predominants en els diferents moments temporals enregistrats a la cavitat.

Aquests treballs són finançats per la Direction Régionale des Affaires Culturelles d’Occitanie i realitzats gràcies a la col·laboració del Casal del Conflent i el Conflent Spéléo Club.

Imatge principal: Marina Rull i Júlia Jiskoot, preparadores. 

Notícies relacionades:

Last modified on Dilluns, 11 Desembre 2017 10:39
Rate this item
(0 votes)
Pere Figuerola

Latest from Pere Figuerola

Related items