La locomoció dels hominoïdeus és objecte d’una nova tesi a l’ICP

27 Jun 2016
1409 times

La investigadora del Grup de Paleoprimatologia i Paleontologia Humana, Marta Pina, ha defensat aquest matí el seu treball de tesis doctoral sobre l’origen del desplaçament ortògrad (és a dir, amb el tronc erecte) dels simis antropomorfs del Miocè i la seva vinculació amb la locomoció dels hominoïdeus actuals com ximpanzés, goril·les o orangutans. El tribunal li ha concedit la màxima qualificació.

El treball de tesi -de l’ara ja doctora- Marta Pina duia per títol "Unravelling the positional behaviour of fossil hominoids: Morphofunctional and structural analysis of the primate hindlimb" i ha estat dirigit per Salvador Moyà, investigador ICREA i director de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i Sergio Almécija, investigador associat de l’ICP i professor de la George Washington University.

L'objectiu principal d'aquesta tesi era investigar la forma de desplaçar-se dels taxons fòssils de grans simis antropomorfs ibèrics com Dryopithecus fontani, Pierolapithecus catalaunicus, Hispanopithecus laietanus i Hispanopithecus crusafonti, així com fer hipòtesis sobre els camins evolutius que van conduir a la locomoció que s’observa en els grups actuals. Els hominoïdeus actuals (simis i humans) són primats ortògrads amb comportaments locomotors especialitzats com la suspensió, l'escalada vertical i el bipedisme.


La tesi inclou análisi morfomètriques i biomecàniques. En la imatge, ròtules de diferents hominoïdeus (Marta Pina)

Els resultats de la tesi mostren que la morfologia de la cama dels grans simis antropomorfs del Vallès - Penedès és molt diversa. A més, les diferents espècies fòssils combinen característiques plesiomòrfiques (semblants als ancestres) amb característiques derivades (semblants als simis actuals), associades amb quadrupedisme i als comportaments ortògrads, respectivament. En conjunt, els resultats corroboren altres estudis previs que suggereixen que aquests hominoïdeus fòssils podrien combinar el cuadrupedisme sobre les branques amb l’escalada vertical i/o la suspensió per sota de les branques en diferents graus.

Notícies relacionades:

Last modified on Dimarts, 05 Juliol 2016 08:28
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex