Un conveni per investigar els jaciments paleontològics i impulsar el turisme al Berguedà

L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), el Museu de les Mines de Cercs i el Consorci Ruta Minera han signat un conveni per col·laborar en la potenciació dels treballs d’excavació, investigació, recerca i difusió dels jaciments del Cretaci superior del Berguedà en el context del projecte “Dinosaures dels Pirineus” que impulsa el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i lidera el cap de recerca del Mesozoic de l’ICP, Àngel Galobart.

Salvador Moyà-Solà, director de l’ICP i investigador ICREA, d’una banda, i Jesús Calderer, alcalde de Cercs, president del patronat del Museu de les Mines de Cercs i president del Consorci Ruta Minera (consorci integrat pels ajuntaments de Cercs, Fígols, Vallcebre i Guardiola de Berguedà) de l’altra, van signar un conveni el proppassat 15 de març que estableix un nou marc de relació entre aquestes entitats per potenciar la recerca i la divulgació dels jaciments d’icnites (petjades fòssils), ous i ossos fòssils de dinosaures i d’altres animals i plantes de fa més de 66 milions d’anys d’aquesta zona.

“Aquest nou marc de col·laboració ha de servir no només per millorar la recerca científica i augmentar el coneixement d’aquesta fauna fòssil sinó també per facilitar que aquest coneixement arribi a la societat a través de propostes turístiques atractives”, explica Moyà-Solà. Per la seva banda, Àngel Galobart, que coordina el projecte “Dinosaures dels Pirineus” des de l’ICP explica que “l’excepcional registre fòssil del Berguedà ens permet aportar al projecte un aspecte dels dinosaures sauròpodes que no estava ben representat: com es desplaçaven aquests animals? tenien depredadors? Aquestes preguntes tenen resposta en els jaciments de Fumanya”.


Petjades de sauròpode en un dels jaciments de Fumanya (Berguedà) (Foto: Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont)

Amb aquesta signatura, l’espai museogràfic Dinosaures de Fumanya s’integra al projecte “Dinosaures dels Pirineus” que des de fa més de 10 anys impulsa l’ICP i que té com a objectiu retornar al territori, en forma de divulgació, els resultats obtinguts de l’estudi científic del patrimoni, és a dir, de l’estudi dels fòssils dels darrers dinosaures que van viure a Europa. En l’actualitat, l’espai Dinosfera (a Coll de Nargó) i el Museu de la Conca Dellà (a Isona) ja s’han incorporat a aquest projecte com a sales de divulgació que es complementen entre si per explicar diferents àmbits de coneixement relacionats amb aquests animals.

A partir d’aquest acord, els investigadors del grup de recerca de faunes del Mesozoic de l’ICP revisaran el guió museogràfic del centre Dinosaures de Fumanya i informaran de noves troballes, tasques d’excavació i projectes de divulgació als responsables del Museu de les Mines de Cercs i Dinosaures de Fumanya per tal que puguin actualitzar els seus continguts. Les tres institucions es comprometen a estudiar la viabilitat de realitzar accions de comunicació i difusió conjuntes, tant als equipaments culturals del Museu de les Mines de Cercs i de l’ICP com als equipaments que dirigeix l’ICP: el Museu de la Conca Dellà i l’espai Dinosfera.

Imatge principal: D'esquerra a dreta: Jesús Calderer i Salvador Moyà-Solà a la signatura del conveni (Foto: Àngel Galobart / Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont)

Last modified on Divendres, 18 Març 2016 11:39
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca