Descobrint als joves el patrimoni cultural a banda i banda de la frontera

El grup a l'entrada del Pou de la Calella (ICP / Manel Llenas)

El cap de setmana del 13 i 14 de febrer, un grup de joves de la Catalunya Nord i de diversos municipis del Principat de Catalunya van realitzar una sèrie d’activitats esportives i culturals per tal de conèixer i aprendre a valorar el patrimoni cultural i natural de les comarques gironines. La trobada formava part d’un projecte de recerca paleontològica i espeleològica que coordina l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont a l’espai català transfronterer, amb la col·laboració de la Secció Villata de la Federació Catalana d’Espeleologia.

El grup de nois i noies formaven part de l’Espeleo Club de Sabadell, el Conflent Spéléo Club de Prada, el Groupe d’Étude Karstique de Vilafranca de Conflent i dos grups gironins: l’Equip d’Espeleologia de Palafrugell i el Grup Empordanès d’Investigacions subterrànies de Castelló d’Empúries. Durant el cap de setmana van realitzar conjuntament una sèrie d’activitats tan esportives com culturals, per tal de conèixer el patrimoni cultural i natural de les comarques gironines. A més, la inciativa perseguia fomentar el treball en equip entre els joves de banda i banda dels Pirineus i potenciar la cultura de l’esforç i la perseverança, valors molt presents tan en la recerca paleontològica com espeleològica.

Tot el grup equipat al Port de l'Estartit (ICP / Manel LLenas)Tot el grup equipat al Port de l'Estartit (ICP / Manel LLenas)

Les activitats espeleològiques es van centrar en l’exploració conjunta de diversos avencs a l’Estartit, fomentant els equips mixtos i sempre acompanyats d’espeleòlegs professionals. Els joves van baixar i explorar el Pou de la Calella, de 55 m de fondària i 230 metres de recorregut. Les activitats culturals es van centrar en la visita al Parc Prehistòric de les Coves de Serinyà i al jaciment d’Incarcal, a Crespià, on els mateixos especialistes que excaven els jaciments van explicar als joves les tècniques d’excavació i les espècies que van viure a la zona durant el Plistocè.

Explicacions al Parc Prehistòric de Serinyà (Teresa Hernández)

La sortida formava part del projecte “Evolució de les comunitats de grans mamífers dels Pirineus i àrees adjacents durant el Pliistocè inferior i mitjà: Efectes de la dinàmica glacial-interglacial en els ecosistemes pirinencs” que dirigeix l’investigador de l’ICP Joan Madurell i està finançat per la Casa de la Generalitat a Perpinyà, que té com a objectiu principal continuar amb la recerca paleontològica i espeleològica iniciada els últims anys al Conflent i les comarques de Girona.

Notícies relacionades:

- L’ICP inicia un projecte de col·laboració amb la Catalunya Nord per l'estudi de la fauna dels ambients càrstics

Last modified on Diumenge, 28 Febrer 2016 20:14
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b