Arriba una nova edició de Cafès Científics

 

Els ocells del Montseny, la descoberta d’un nou primat amb el sobrenom de “Laia”, la nanotecnologia, les noves formes de consum i la teoria del decreixement, els trastorns del son, l’exploració a Mart i la qüestió de les abelles i la pol·linització són els temes que es presentaran i debatran en la nova edició del programa de divulgació científica “Cafès Científics. Sabadell, 2016”, que organitzen set institucions de la ciutat dedicades a la recerca i a la seva divulgació, i que treballen per afavorir el coneixement de la ciència i els seus resultats.

L'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC), l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach, la Corporació Sanitària Parc Taulí, La Ruda amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica i la Unió Excursionista de Sabadell (UES) inicien de nou aquest mes de febrer la quarta edició del programa de Cafès Científics a Sabadell. L’èxit de les edicions anteriors i la voluntat de consolidar aquest cicle a la ciutat ha dut les entitats organitzadores a repetir la iniciativa un any més. Com a novetat, enguany s’ha canviat el dia de realització i la ubicació dels Cafès amb l’objectiu de convocar més públic i millorar el confort dels assistents i se celebraran al Bar de la Unió Excursionista de Sabadell (c/ de la Salut, 14-16).

L’objectiu dels Cafès Científics és oferir als ciutadans i ciutadanes la possibilitat de parlar en un ambient distès i intercanviar opinions sobre temes científics amb un expert de referència. Amb un cafè, una copa de vi o qualsevol altra beguda a la mà, l’esperit d’aquesta iniciativa és el d’afavorir el debat científic en el marc dels reptes de la societat actual i dels interessos individuals dels assistents. Entreteniment i rigor, debat i conversa: la ciència en clau sabadellenca. 

De febrer a octubre, un dimarts al mes, a les 7 de la tarda, cadascuna de les entitats organitzadores que fan recerca en ciència, o que tenen com un dels seus objectius afavorir el coneixement de la ciència i dels seus resultats, iniciarà una conversa al voltant d'un tema d’actualitat. La persona convidada exposarà breument el tema i plantejarà als assistents dubtes, preguntes i polèmiques, perquè tothom en pugui aprendre, reflexionar i
debatre.

Imatge d'un dels Cafès Científics de l'edició de 2013

Imatge d'un dels Cafès Científics de l'edició de 2013

El programa “Cafès Científics. Sabadell, 2016” s’enceta el dimarts 16 de febrer amb el tema “Els ocells del Montseny”, a càrrec de Josep Ribas, ornitòleg, que ens mostrarà i donarà a conèixer les aus d’aquest espai natural. El mes de març, David M. Alba, paleontòleg, presentarà la “Laia, el petit primat que ens parla dels nostres orígens”, el representant d’una nova espècie d’hominoïdeu de fa 11,6 milions d’anys que obre noves hipòtesi sobre com era l’avantpassat comú d’on provenen els humans actuals i els seus parents més propers.

A l’abril, el químic i coordinador de grau de nanociència i nanotecnologia de la UAB Josep Ros Badosa, sota el títol “Tractament de càncers, cel·les solars, cosmètics....això és nanotecnologia!” ens explicarà quines són les investigacions més recents en aquest camp i com en pocs anys, les seves aplicacions estaran en la nostra vida diària. Al maig, l’economista i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB, Federico Demaria, parlarà al voltant de la teoria del decreixement i de nous estils de vida i noves formes de consum. I al juny, abans del parèntesi de l’estiu, serà el torn de Mª José Masdeu, metge especialista en Medicina respiratòria, Pneumologia i Medicina del son, amb la xerrada “Trastorns del son al segle XXI”, on discutirem sobre com els models de vida actuals alteren el son i, com a conseqüència, apareixen malalties o trastorns que requereixen atenció especialitzada.

Continuarem al setembre amb Alistair Ian Spearing, traductor científic especialitzat en ciències naturals, sobre “L’exploració a Mart”. Aquest planeta és el que més interès suscita als humans per vàries raons, però segurament perquè és el més semblant a la Terra. I la seva exploració pot aportar moltes dades per entendre el nostre propi planeta, i potser, encara podem descobrir-hi vida. La quarta edició dels Cafès Científics es tancarà el mes d’octubre de la mà de Salvador Granero, veterinari i apicultor, que ens parlarà de les abelles i de la problemàtica actual per a la seva supervivència i com la manca de pol·linització afecta la vida.

Podeu consultar el programa complet de Cafès Científics.

Last modified on Dijous, 11 Febrer 2016 09:43
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex