Print this page

L’ICP inicia un projecte de col·laboració amb la Catalunya Nord per l’estudi de la fauna dels ambients càrstics

L’investigador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), Joan Madurell-Malapeira, coordinarà un nou projecte de recerca per estudiar les faunes de coves i avencs dels Pirineus durant el Plistocè. L’estudi està finançat per la Casa de la Generalitat a Perpinyà a través de les ajudes específiques per al desenvolupament de projectes dins de l’Espai Català Transfronterer.

El projecte “Evolució de les comunitats de grans mamífers dels Pirineus i àrees adjacents durant el Pleistocè inferior i mitjà: Efectes de la dinàmica glacial-interglacial en els ecosistemes pirinencs” té com a objectiu principal continuar amb les excavacions als jaciments d’Incarcal (Crespià, Pla de l’Estany) i la Grotte de la Carrière (Cornellà de Conflent) i iniciar una intensiva campanya de prospeccions en els entorns càrstics de la Garrotxa-Conca de Banyoles i els voltants de Vilafranca de Conflent per cercar noves coves i avencs que proporcionin informació sobre la fauna que hi va habitar.

La pròpia morfologia dels ambients càrstics de coves, avencs o abrics fa que tradicionalment hagin estat lloc de refugi diverses espècies d’animals, inclosos els humans. Hienes, guineus, toixons o óssos els utilitzen durant la hibernació anual i, en algunes ocasions, hi moren i fossilitzen. També s’hi poden trobar restes de fauna que hi ha caigut accidentalment, han estat transportats per algun depredador o hi han arribat arrossegats per l’aigua. Aquestes circumstàncies converteixen aquests espais en els ambients ideals on buscar informació per descriure i estudiar l’evolució de les comunitats faunístiques durant l’últim milió d’anys a l’entorn pirinenc.

Durant el Plistocè inferior i mitjà el clima als Pirineus va estar fortament condicionat per els períodes glacials que van aïllar diverses vegades la península ibèrica de la resta d’Europa, impedint la dispersió normal d’espècies i creant-ne d’endèmiques com per exemple el lynx ibèric. Durant aquest període, els tigres dents de sabre, les hienes gegants, els jaguars i els pumes que habitaven aquestes zones van desaparèixer per donar pas a espècies d’origen africà com ara lleons, lleopards i hienes tacades.

Manel Llenas excavant a la Grotte de la Carrière

En moltes ocasions l’accés dels paleontòlegs de l’ICP a coves i avencs és molt complicat i poden resultar perillosos si no es disposa del coneixement i equips necessaris. En aquest projecte, les tasques de prospecció i excavació en aquests indrets són possibles gràcies a la col·laboració de nombrosos professionals de l’espeleologia de diverses entitats franceses i catalanes com el Conflent Spéléo Club de Prada de Conflent, el Comité Départemental de Spéléologie des Pyrénées Catalanes, la Federació Catalana d’Espeleologia, el Grup Empordanès de d’Investigacions Subterrànies de Castelló d’Empúries i l’Equip d’Espeleologia de Palafrugell.

L'Espai Català Transfronterer és un territori de més d’un milió d’habitants i de 10.000 km2 que abraça les comarques veïnes de la Catalunya Nord (departament dels Pirineus Orientals) i de la demarcació de Girona, incloent-hi la Cerdanya. L’Eurodistricte és un organisme de gestió comú a totes les institucions de la zona que estructura globalment aquest espai amb l’objectiu de potenciar una unificació europea de proximitat i optimitzar recursos.

Notícies relacionades:

Last modified on Dissabte, 24 Març 2018 18:00
Rate this item
(0 votes)
Pere Figuerola

Latest from Pere Figuerola

Related items