fbpx
Print this page

El teixó gegant de Batallones

07 Jul 2015
1131 times

Reconstrucció del mustèlid gegant, Eomellivora piveteaui, a partir del fòssil de crani / Adam Hartstone Rose

Un equip multidisciplinari d'investigadors ha descrit els primers fòssils cranials d'una espècie de depredador carnívor de fa nou milions d'anys. En concret, han descrit el crani i la mandíbula més complets del mustèlid gegantEomellivora piveteaui trobats en el Cerro de los Batallones (Madrid). El bon estat dels fòssils ha permès fer un estudi de les relacions de parentiu que demostra, d'una banda, l'existència de quatre espècies dins del gènereEomellivora i, de l'altra, que el parent viu més proper de Eomellivora és l'actual teixó de la mel, Mellivora capensis. 

Eomellivora piveteaui, una espècie que es va descriure per primera vegada el 1965 a partir de restes molt fragmentades, era un animal carnívor i voraç. La seva capacitat de trencar ossos el convertia en un depredador molt versàtil i actiu de la fauna del Miocè Superior. "Els fòssils estudiats indiquen que tenia aproximadament la mida d'un pastor alemany, el que ens fa pensar que, com fa l’actual teixó de la mel que és capaç de repel·lir l'atac de hienes o lleons, podria haver plantat cara als grans tigres dents de sabre que van conviure amb ell", explica el paleontòleg del Instituto de Geociencias (IGEO) i la Universidad Complutense (UCM), Alberto Valenciano Vaquero.

Mandíbula i crani de Eomellivora piveteaui.

Mandíbula i crani de Eomellivora piveteaui.

En l'actualitat, la família dels mustèlids, que pertany a l'ordre dels carnívors, està formada per mosteles, fures, martes, teixons o llúdrigues. Són animals terrestres o aquàtics, de mida petita, cos allargat i potes curtes, que es troben distribuïts per tot el planeta.

Situat a Torrejón de Velasco (Madrid), el Cerro de los Batallones, que aquest any celebra el seu 25 aniversari, és un dels jaciments de mamífers carnívors més importants de tot el registre fòssil del planeta per al Miocè Superior (època que va des de fa 11 a cinc milions i mig d'anys). "Aquest jaciment és gairebé un catàleg de la fauna que habitava aquesta regió fa nou milions d'anys. En 25 anys hem trobat esquelets complets de tigres dents de sabre, óssos emparentats amb el panda gegant actual, rinoceronts, girafes, parents de l'actual panda vermell, mustèlids, mastodonts, aus rapinyaires, tortugues gegants o llangardaixos, entre d'altres", comenta Jorge Morales , investigador del Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN-CSIC) i responsable del jaciment.

La aplicació de noves tecnologies

Amb ajuda d'un escàner làser superficial portàtil, els investigadors han creat models virtuals tridimensionals que, a banda de permetre imprimir els fòssils, permet visualitzar-los en un arxiu pdf. "Els models en pdf que hem creat complementen la informació de la fotografia clàssica i poden suposar una eina amb molt potencial en el futur de la paleontologia de vertebrats", conclou Valenciano.

Models virtuals 3d de la mandíbula i el crani de Eomellivora piveteaui.

Models virtuals 3d de la mandíbula i el crani de Eomellivora piveteaui.

En aquesta investigació han participat investigadors de l'Institut de Geociències IGEO (CSIC, UCM), la Universitat Complutense de Madrid, el Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC), la Universitat Estatal Península de Santa Elena (Equador), l'Institut Català de paleontologia Miquel Crusafont i la Universitat de Carolina del Sud (EUA).

+ info: Valenciano, A., Abella, J., Sanisidro, O., Hartstone-Rose, A., Álvarez-Sierra, M.A., y Morales, J. (2015) Complete description of the skull and mandible of the giant mustelid Eomellivora piveteaui Ozansoy, 1965 (Mammalia, Carnivora, Mustelidae), from Batallones (MN10), late Miocene (Madrid, Spain). Journal of Vertebrate Paleontology. DOI:10.1080/02724634.2014.934570

Last modified on Divendres, 09 Octubre 2015 09:20
Rate this item
(0 votes)
Pere Figuerola

Latest from Pere Figuerola