fbpx

El President de la Generalitat Inaugura l’Espai Miquel Crusafont

27 Set 2010
2062 times

Exposició

Avui, dimarts 28 de setembre de 2010, a les 19:00, s’inaugura el nou Espai Miquel Crusafont, seu de l’Institut Català de Paleontologia (ICP) a Sabadell. L’acte, presidit pel President de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, compta també amb el Director de l’ICP, Salvador Moyà, la Rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Ana Ripoll i l’Alcalde de Sabadell, Manuel Bustos.

La rehabilitació de l’Espai Miquel Crusafont ha estat possible gràcies al programa operatiu Feder de Catalunya 2007-2013, en cofinançament de la Generalitat de Catalunya i fons europeus. La inversió total, superior als 2 milions d’euros, ha permès repensar aquest espai tot creant noves instal·lacions que s’havien convertit en imprescindibles per l’ICP. En paraules de Laura Celià, coordinadora de l’Espai Miquel Crusafont, “ha estat gràcies al diàleg constant entre els arquitectes i els tècnics de l’ICP, que aquest espai dóna resposta a les necessitats reals i creixents de l’ICP”.

Tot i que externament l’edifici no ha canviat, després de gairebé un any de reformes el seu interior és completament nou. Allotja els nous espais per a la col·lecció, que tripliquen els anteriors; la sala de noves tecnologies, que comptarà amb dues màquines de  tomografia axial computeritzada; una sala de realitat virtual, amb fòssils en 3D i el nou laboratori de preparació. A més a més, i com explica Salvador Moyà, director de l’ICP, “l’institut té una especial vocació per la divulgació de la recerca i la generació de vocacions científiques. Aquest esperit ens ha conduït a generar un projecte de difusió molt especial, amb un lema que ho diu tot, “Avui investigues tu!”, on el visitant es posarà en la pell d’un investigador de l’ICP”.

El projecte museogràfic ha reformulat completament el discurs, canviant l’anterior exposició clàssica de vitrines per una experiència interactiva que permet a l’usuari convertir-se en un paleontòleg, reproduint quatre investigacions reals de l’ICP. El focus del discurs expositiu passa, doncs, de la peça a l’experiència de recerca, mostra de la nova etapa que enceta l’ICP i que aposta per centrar la difusió en donar a conèixer la recerca que es duu a terme al centre.  

La recerca, conservació i restauració de la col·lecció de l’ICP s’obre també al públic

L’Espai Miquel Crusafont integra en la proposta de visita espais que sempre havien estat tancats al públic, però que són claus per entendre el conjunt de l’activitat de l’ICP i l’abast de la recerca paleontològica.

La col·lecció de l’ICP, font de recerca continuada dins i fora de l’institut, està formada per més de 200.000 registres que agrupen les troballes dels jaciments i les rèpliques fetes pel seu estudi i difusió. Els exemplars provenen de diferents comarques catalanes –el Pallars, el Berguedà, el Vallès, el Penedès i l’Anoia-, del País València i les Illes Balears i d’altres jaciments de l’estat així com també del Llenguadoc (França), el nord d’Àfrica o l’estat de Nebraska (EEUU). Anualment uns 15.000 registres s’incorporen a aquesta col·lecció, que és la reserva de vertebrats fòssils més important de Catalunya i una de les més importants a nivell europeu.

Magatzem compactes

Per això, en la rehabilitació de l’edifici s’han renovat els magatzems de la col·lecció situats al soterrani. Aquests es mostren al públic a través d’una finestra que incorpora museografia per explicar la catalogació dels diferents materials que arriben a l’ICP i s’incorporen a la col·lecció.

També el laboratori de preparació, situat a la primera planta, es mostra al públic a través de parets de vidre que permeten veure com treballen els conservadors-preparadors de l’ICP.

 
 
 
 
 
 
 
Last modified on Diumenge, 18 Març 2018 17:56
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex