Print this page

S’ha inaugurat l’Espai Miquel Crusafont a Sabadell

28 Set 2010
3567 times

Discurs Salvador Moya

Aquest dimarts 28 de setembre de 2010, a les 19:00, i amb l’assitència de més de 120 persones, s’ha inaugurat el nou Espai Miquel Crusafont, seu de l’Institut Català de Paleontologia (ICP) a Sabadell. L’acte ha comptat amb la presència del director de l’ICP, Salvador Moyà, la Rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Ana Ripoll, el Director General de Recerca del Departament d’Innovació, Universitat i Empresa de la Generalitat de Catalunya, Joan Roca, i l’Alcalde de Sabadell, Manuel Bustos. 

La rehabilitació de l’Espai Miquel Crusafont ha estat possible gràcies al programa operatiu Feder de Catalunya 2007-2013, en cofinançament de la Generalitat de Catalunya i fons europeus. La inversió total, superior als 2 milions d’euros, ha permès repensar aquest espai tot creant noves instal·lacions que s’havien convertit en imprescindibles per l’ICP.

Durant la inauguració, el director del ICP, Salvador Moyà, es va referir a la nova etapa que s’inicia, en la que es posa de manifest l’especial interès de l’ICP per la divulgació: “Els científics de l’ICP sempre hem tingut clar que el retorn a la societat dels resultats de recerca mitjançant la divulgació científica és una obligació i una necessitat”. Per la seva part, l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, va dir que “és un encert  el traspàs d’aquest centre a l’àmbit  de la investigació de la universitat, ja que ha fet possible un nou projecte museístic”. Alhora, ha agraït a la Generalitat que “es mantingui el nom de Miquel Crusafont en la nova etapa de l’Institut Català de Paleontologia”. Petició que tant des de l’ICP com des de l’ajuntament s’ha fet reiteradament.

Tot i que externament l’edifici no ha canviat, després de gairebé un any de reformes el seu interior és completament nou. Allotja els nous espais per a la col·lecció, que tripliquen els anteriors; la sala de noves tecnologies, que comptarà amb dues màquines de  tomografia axial computeritzada; una sala de realitat virtual, amb fòssils en 3D i el nou laboratori de preparació.

Imatge de l'exposició

El projecte museogràfic, sota el lema “Avui investigues tu!”, ha reformulat completament el discurs, canviant l’anterior exposició clàssica de vitrines per una experiència interactiva que permet a l’usuari convertir-se en un paleontòleg, reproduint quatre investigacions reals de l’ICP. El focus del discurs expositiu passa, doncs, de la peça a l’experiència de recerca, mostra de la nova etapa que enceta l’ICP i que aposta per centrar la difusió en donar a conèixer la recerca que es duu a terme al centre.  

La recerca, conservació i restauració de la col·lecció de l’ICP s’obre també al públic

L’Espai Miquel Crusafont integra en la proposta de visita espais que sempre havien estat tancats al públic, però que són claus per entendre el conjunt de l’activitat de l’ICP i l’abast de la recerca paleontològica.

Armaris compactes on es guarda la col·lecció de l'ICP

La col·lecció de l’ICP, font de recerca continuada dins i fora de l’institut, està formada per més de 200.000 registres que agrupen les troballes dels jaciments i les rèpliques fetes pel seu estudi i difusió. Els exemplars provenen de diferents comarques catalanes –el Pallars, el Berguedà, el Vallès, el Penedès i l’Anoia-, del País València i les Illes Balears i d’altres jaciments de l’estat així com també del Llenguadoc (França), el nord d’Àfrica o l’estat de Nebraska (EEUU). Anualment uns 15.000 registres s’incorporen a aquesta col·lecció, que és la reserva de vertebrats fòssils més important de Catalunya i una de les més importants a nivell europeu.

Autoritats visitant laboratori

Per això, en la rehabilitació de l’edifici s’han renovat els magatzems de la col·lecció situats al soterrani. Aquests es mostren al públic a través d’una finestra que incorpora museografia per explicar la catalogació dels diferents materials que arriben a l’ICP i s’incorporen a la col·lecció.

També el laboratori de preparació, situat a la primera planta, es mostra al públic a través de parets de vidre que permeten veure com treballen els conservadors-preparadors de l’ICP.

 
Last modified on Diumenge, 18 Març 2018 17:55
Rate this item
(0 votes)
Pere Figuerola

Latest from Pere Figuerola