Print this page

Innovació RFID en la gestió de la Col·lecció de l’ICP

05 Nov 2010
2742 times

Imatges RFID Starts Here

L’ICP treballa en la implantació d’un sistema d’identificació per radio freqüència, que agilitzarà la gestió i l’inventari de les peces de la Col·lecció de l’ICP. Aquest dimarts 9 de novembre, Laura Celià, coordinadora de l’Espai Miquel Crusafont i conservadora de l’ICP, presenta a Amsterdam aquest projecte en la VII European Registrars Conference. 

‘How to find a needle in a haystack? Implementation of RFID as an improvement in the management of a scientific collection: the case of Institut Català de Paleontologia’ és el títol de la xerrada amb la que la Laura explicarà a experts de museus d’arreu del món com aquesta nova tecnologia permet localitzar les peces, fer-ne el registre, l’inventari i la gestió de manera molt més eficient. En aquesta presentació es mostren els resultats del pilotatge d’aquest nou sistema RFID que l’ICP ha implantat en les instal·lacions del seu Museu, i que permeten avaluar-ne els pros i contres, així com del cost i procés d’instauració. L’experiència, molt innovadora, de ben segur que serà útil per altres museus arreu d’Europa.

RFID al Museu de l’ICP

La implantació de la identificació per radio freqüència al Museu de l’ICP suposa una millora en el registre, inventari i gestió de les més de 200.000 peces que conformen la col·lecció, i que augmenten cada any amb uns 10.000 nous fòssils. Amb aquest nou sistema, i gràcies a un lector mòbil connectat via USB, es pot localitzar un fòssil, o realitzar un inventari global o parcial d’una zona del magatzem, de forma ràpida, optimitzant així els recursos –sovint escassos- en els museus, i alhora disminuint les possibles errades humanes en aquestes tasques. Aquesta millora no només va adreçada a la catalogació i inventari, sinó  també a la recerca: els investigadors realitzen més de 150 consultes anuals de la col·lecció, que generen un moviment de 9.000 peces.

Imatge del Lector RFID

Després d’aquest primer pilotatge, l’ICP les empreses SAIDENT RFID Soluciones i CCQ –la primera experta en implementació de sistemes RFID i la segona en  la millora de processos i implementació de software- han signat un contracte per a instal·lar aquest sistema en el conjunt de la col·lecció de l’ICP.

D’aquesta manera el sistema RFID i l’actual programa de catalogació de la col·lecció de l’ICP, MuseumPlus, estaran sempre sincronitzats, tot eliminant possibles duplicitats en l’entrada de noves peces. MuseumPlus és el programa de gestió de col·leccions usat en la majoria dels museus catalans, així com també en molts d’altres arreu del món.

L’ERC, trobada internacional dels experts en gestió de col·leccions

L´European Registrars Conference és la trobada biennal europea dels professionals dels museus que treballen en els diferents aspectes de la gestió de col·leccions.  En aquesta setena edició, que se celebra a Amsterdam els dies 8 i 9 de Novembre de 2010, i s’espera la participació d’unes 450 persones.

 

Last modified on Diumenge, 18 Març 2018 17:51
Rate this item
(0 votes)
Pere Figuerola

Latest from Pere Figuerola