Print this page

L'ICP posa en marxa el seu programa de voluntariat

14 Mar 2011
14377 times

ICP voluntariat

ICP voluntariat neix per a donar resposta a les nombroses peticions de participació altruista en les diferents activitats del centre. S’articula com un programa que permet aprendre i alhora viure experiències molt interessants al voltant de la recerca, conservació i difusió de la paleontologia.

 La paleontologia des de sempre ha despertat grans passions entre petits i grans. L’ICP, gràcies principalment a l’activitat al territori –les excavacions- i al seu museu a Sabadell, està en contacte amb un gran nombre de persones apassionades per aquest món. Moltes d’elles ens han proposat de col·laborar amb nosaltres. De les converses amb aquestes persones hem vist que volen aprendre sobre paleontologia, tocar fòssils, veure de prop una excavació, i transmetre a d’altres la seva passió per la paleontologia.

Per això neix ICP voluntariat amb l'objectiu de convertir aquestes col·laboracions en grans vivències pels voluntaris i voluntàries, i alhora fer que aquestes persones se sentin part de l’equip de l’ICP.

Aquest programa de voluntariat contempla, d’entrada, col·laboracions en:

  • la gestió de la col·lecció de l’ICP, com ara el registre, catalogació i suport en l’embalatge i emmagatzematge de peces
  • el treball de camp en les diferents prospeccions i excavacions que duen a terme els investigadors de l’ICP
  • la neteja i tria dels sediments extrets en els campanyes d’excavació
  • el monitoratge de visites a l’exposició, especialment adreçat a públics amb necessitats o interessos especials
  • la creació i execució d’activitats educatives i de divulgació científica
  • la difusió 2.0 d’actes científics

Malgrat aquestes primeres propostes, l’ICP no tanca la porta a altres col·laboracions que puguin sorgir més endavant, ja sigui a iniciativa pròpia o pel desig d’alguna persona interessada en aquest programa de voluntariat.

La formalització de l’adscripció al programa ICP voluntariat es fa a partir d’un petit contracte entre la institució i la persona que vol participar en aquest projecte, amb un doble objectiu. Per una banda, que sigui el mateix voluntari qui pugui decidir el nombre d’hores i els dies amb els que vol comprometre la seva col·laboració amb l’ICP. Per altra banda, per assegurar el reconeixement institucional d’aquesta col·laboració. A més a més, tots el voluntaris i voluntàries són convidats al programa Membres de l’ICP, que els dóna dret a visitar de manera gratuïta i il·limitada les nostres instal·lacions, a descomptes a la botiga del museu, a rebre invitacions per actes i activitats organitzats des de l’ICP –com xerrades, visites a excavacions, etc- i a la subscripció al butlletí electrònic mensual, entre d’altres.

Els primers voluntaris de l’ICP

El passat mes de novembre quatre voluntaris van iniciar diferents col·laboracions amb l’Àrea de Gestió de Col·leccions de l’ICP, endegant així el programa ICP voluntariat. Com ens comenta Laura Celià, coordinadora de l’Espai Miquel Crusafont a Sabadell i conservadora de l’ICP, “van ser les seves peticions de col·laboració les que ens van portar a dissenyar aquest programa de voluntariat. Podríem dir que ells són els grans impulsors de ICP voluntariat”.


 

De moment tots quatre estan col·laborant en la gestió de la col·lecció de l’ICP. Amb la remodelació dels espais a Sabadell, cal fer una revisió, ordenació i reubicació del conjunt de la col·lecció. És una feina de vital importància tant pel que fa a la conservació dels fòssils, com a fer-los accessibles als investigadors.

 

La Laura Sànchez va arribar a l’ICP gràcies al seu avi, interessat en la paleontologia i l’arqueologia des de ben petit, i antic col·laborador del Dr Miquel Crusafont. La Laura està estudiant el Grau d’Arqueologia i estava molt interessada en conèixer de prop la gestió d’una col·lecció com la de l’ICP.

La Margarita Villa és una estudiant de geologia que dedica quinze hores setmanals a l’Àrea de Gestió de Col·leccions de l’ICP. Ella, que ja havia participat en excavacions a Vallparadís, va decidir fer-se voluntària de l’ICP perquè volia estar en contacte amb els investigadors i conèixer de primera mà les campanyes previstes per l’estiu.

En Xavi Oller, en canvi, va decidir ampliar la seva col·laboració amb l’ICP, iniciada amb unes pràctiques del màster en Gestió del Patrimoni Cultural, i ve un cop per setmana al Museu de l’ICP per col·laborar en la millora de la col·lecció de l’ICP.

En Martí Moret es trobava a l’atur i va adreçar-se a l’ICP per satisfer la seva gran passió: conèixer i poder tocar fòssils de dinosaures. La seva col·laboració l’ha portat a descobrir noves espècies animals i a ampliar els seus coneixements sobre paleontologia.

ICP voluntariat: participa!

Tant si ja ens coneixes i tens molt clar en què voldries col·laborar, com si encara no saps molt bé què fem però tens clar que voldries fer alguna cosa amb nosaltres, escriu-nos a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

Last modified on Diumenge, 18 Març 2018 18:24
Rate this item
(0 votes)
Pere Figuerola

Latest from Pere Figuerola