L’ICP i el Museu Blau junts per la conservació i la divulgació de la paleontologia a Catalunya

30 Mar 2011
3249 times

: Parts del crani de la balena reconstruït a l’ICP. Sandra Val. ICP

L’ICP, centre de referència en la recerca i la restauració i conservació de col·leccions de la paleontologia de vertebrats a Catalunya, ha col·laborat molt activament en el recentment inaugurat Museu Blau, del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

 La col·laboració de l’ICP amb aquest nou espai museístic s’ha produït, majoritàriament, en la preparació de continguts per l’exposició, en la restauració de peces paleontològiques del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) i en la realització d’una còpia del crani i la mandíbula del Myotragus balearicus, fòssils dipositats a la col·lecció de l’ICP i font d’una important recerca al nostre centre.

 

L’ICP al Museu Blau

 

L’ICP i el seu museu és un dels espais de referència en la conservació i divulgació de les ciències naturals que es presenten en la nova exposició del MCNB. Per aquesta ocasió, l’ICP ha cedit un crani d’Hipparion catalaunicum, del jaciment de Torrentet de Traginers a Piera, que va ser restaurat per aquesta presentació en societat.

Crani de l’Hipparion catalaunicum. Laura Celià.

Aquest jaciment fou descobert a principis del segle XX per Isidre Macau, i va ser excavat durant els anys 40 i 50 per Miquel Crusafont i els seus col·laboradors. L’Hipparion catalaunicum, en un estat de conservació excepcional, és un avantpassat dels cavalls actuals.

A més, en l’espai expositiu dedicat a l’ICP hi ha una presentació sobre l’origen i actualitat del nostre centre, amb una descripció de les nostres principals línies de recerca i de la nostra col·lecció.

L’ICP ha col·laborat també en la preparació dels continguts de “El Món dels fòssils” en l’àmbit que porta per títol “El nostre planeta avui”. A banda d’una entrevista amb en Salvador Moyà, aquest espai interactiu permet veure una rèplica de la mà d’en Jordi (Hispanopithecus laietanus).  L’estudi d’aquestes restes fòssils descobertes a Can Llobateres, a Sabadell, va permetre veure que aquests homínids de fa 9,5 milions d’any ja podien penjar-se de les branques i alhora caminar a quatre grapes, tal i com ho fan en l’actualitat els orangutans del sud-est asiàtic.

Finalment, un dels investigadors col·laboradors de l'ICP, en Josep Aurell, ha participat en la documentació d'alguns espais del Museu Blau, centre en el que desenvolupa també la seva activitat professional.

 

La Balena del Museu Blau: un treball complex i de precisió fet a l’ICP

Una de les peces emblemàtiques i històriques del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, la balena Balaenoptera physalus, ha estat restaurada per l’equip de preparació i restauració de l’ICP. Aquest departament de l’ICP és un dels millors equips de restauració de col·leccions de ciències naturals del país.

Treballs de la restauració de la balena.

Aquesta balena, d’uns 20 metres de llargada i que va penjar durant més de 30 anys a l’antic Museu de Ciències Naturals a la Ciutadella, va  patir desperfectes importants durant el desmuntatge de l’antiga exposició. La restauració ha consistit en la retirada de la capa de pintura, el desgreix, i la neteja i consolidació de tot l’esquelet.  El crani va haver de ser reconstruït de nou ja que es va trencar en multitud de fragments i ha estat una de les tasques, juntament amb el desgreix, més dificultosa i complicada de resoldre.

L’ICP ha restaurat també esquelets parcials d'Ichtyosaurus communis, de Diplobune minor i de Plisosaure, sp, així com una defensa de proboscidi i un crani de Hipanonocahmpsa mulleri kälin.

Còpia de les restes fòssils del Myotragus balearicus. 

Finalment, també és obra de l’equip de preparacio i restauració de l’ICP la còpia del crani i mandíbula del bòvid nan Myotragus balearicus. Aquesta és una espècie endèmica de les Illes Balears, que va extingir-se fa uns 3.000 anys, i que ha estat font de recerca continuada a l’ICP –una recerca que  ha rebut nombrosos premis, tant a nivell nacional com internacional. L’estudi d’aquestes restes fòssils ha permès aprofundir en les estratègies evolutives dels mamífers en condicions d’insularitat.

Last modified on Diumenge, 18 Març 2018 21:24
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex