L’ICP presenta la seva recerca a Creta

22 Jun 2011
2355 times

Palau de Knossos

Creta va acollir la novena edició de l’Associació Europea de Paleontòlegs de Vertebrats (EAVP), que va comptar amb la presentació de pòsters de tres investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

 El congrés, celebrat del 14 al 19 de juny, va reunir un cop més els millors representants de paleontòlegs de vertebrats europeus. L’ICP no va faltar a la cita i va estar representat per quatre treballs de diferents grups de recerca del nostre centre.

L’investigador del Grup de recerca de Faunes del Neogen i Quaternari Daniel de Miguel va presentar un estudi paleoecològic on es reconstrueix el clima i les condicions ambientals del Miocè mitjà del centre-est de la Península Ibèrica. La recerca parteix del desgast de la dentició de fòssils de remugants i conclou que, malgrat el que es pensava, algunes conques del centre peninsular no eren tan àrides, sinó més humides i amb una vegetació d’arbres més densa.

Els resultats d’aquest estudi marquen un canvi climàtic cap a un clima més humit, amb unes estacions més diluïdes i amb un canvi de vegetació, fa uns 12,9 milions d’anys, Aquesta datació coincideix amb un ja conegut sobtat descens de les temperatures en la mateixa època però a escala global, conegut com el refredament del Miocè mitjà (middle-Miocene Cooling).

La investigadora associada al Grup de recerca de Paleobiologia de l’ICP Soledad De Esteban va viatjar a Creta per presentar dos estudis sobre la forma i la geometria de la mandíbula d’armadillos i rosegadors en relació a la seva dieta. L’estudi amb armadillos el signa la mateixa Soledad, que va presentar l’estudi de rosegadors en representació de l’autor principal d’aquest treball Isaac Casanovas, també investigador de l’ICP.

Sabem que les espècies estan relacionades filogenèticament d'una manera similar a la dels membres d'una família. Algunes característiques morfològiques comunes en espècies properament emparentades poden esdevenir pel simple fet de tenir un ancestre comú. D’altres, però, poden estar determinades per la selecció natural. En general, aquests dos factors estan enllaçats i expliquen la major part de les diferències entre organismes. En els treballs presentats per la Soledad s'ha analitzat la morfologia de la mandíbula de rosegadors i d’armadillos, intentat esbrinar si el que ha modelat la seva forma és la filogènia o l'adaptació. Si és la filogènia hauríem de veure que les espècies més emparentades són més similars, mentre que si el factor dominant és l’adaptació veuríem els efectes de la dieta. Tant en els armadillos com en els rosegadors la filogènia es mostra com l’efecte dominant.

Finalment l’investigador Raef Minwer-Barakat del Grup de recerca en Paleoprimatologia i Paleontologia Humana de l’ICP va presentar un pòster on s’exposa la descripció de nou material sobre primats dels jaciments de l’Eocè mitjà de Mazateron a Soria.

Fotografia dels participants en el congrés

EAVP

L’Associació Europea de Paleontòlegs de Vertebrats s’entén com un fòrum per paleontòlegs on es troben professionals provinents de diferents cultures amb l’objectiu de entendre Europa no només com una entitat política. Els principals objectius de l’EAVP son la posada en marxa i el suport en projectes internacionals en el camp de la paleontologia de vertebrats amb una contribució europea; mantenir la pluralitat dels mètodes de treball; ajudar a estudiants a prendre part en aquests projectes per crear un planter de paleontòlegs de vertebrats en el futur, etc.

Una de les fites aconseguides per aquesta associació és la de fomentar els contactes i la col·laboració entre paleontòlegs de vertebrats europeus mitjançant seminaris o tallers com el celebrat a Creta la setmana passada. Des del 2003 aquesta cita anual ha viatjat per ciutats alemanyes, espanyoles, franceses, etc. Entre les seves actuacions han aconseguit obtenir fons per finançar cada any dos estudiants que desitgin assistir aquests tallers.

Last modified on Dilluns, 19 Març 2018 13:10
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex