A Basturs, dinos a cabassos

26 Jul 2011
3299 times

Treballs d'excavació aquest estiu a Basturs.

La campanya d'excavacions de l'ICP als jaciments de Basturs i Molí del Baró, al Pallars Jussà, ha permès recuperar més d'un centenar d'ossos de dinosaure, així com també dents de cocodril i teròpodes. Aquests treballs, que en el cas de Basturs es fan des de fa ja deu anys, són fruit de la col·laboració de l'ICP amb el Museu de la Conca Dellà.

Les excavacions a Basturs Poble i Molí del Baró, al municipi d'Isona i Conca Dellà, es van iniciar el 20 de juny i van acabar el passat 17 de juliol. Aquests dos jaciments daten de fa un 70 milions d'anys, i són claus en l'estudi de la vida d'aquests gegantins animals poc abans de la seva extinció. Aquests treballs compten amb el suport econòmic de la Direcció General del Parimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà i del Ministerio de Ciencia e Innovación.

En el cas de Basturs Poble s'han recuperat més de 135 ossos, la majoria d'hadrosaure. Aquests dinosaures es coneixen també com a dinosaures de bec d'ànec per la característica forma de la seva mandíbula. Amb aquestes troballes, els ossos recuperats a Basturs en els darrers deu anys de treballs arriben ja al miler, cosa que fa d'aquest jaciment un dels més importants d'Europa.

A Molí del Baró s'han recuperat més restes fòssils de dents de cocodril i teròpode, una troballa molt singular perquè són molt poc abundants en jaciments del Cretaci superior. 

Dins les accions per apropar la paleontologia i el món dels dinosaures al gran públic, aquest any es va realitzar una visita guiada al jaciment de Basturs Poble. L'acte va comptar amb les explicacions dels paleòntolegs de l'ICP responsables de les intervecions que es realitzen en aquest municipi.

Extracció d'un os de dinosaure a Basturs.

Un dels jaciments més importants d’Europa

El jaciment amb restes de dinosaures de Basturs Poble va ser localitzat pel geòleg aficionat Marc Boada mentre realitzava un mapa geològic entre les poblacions de Basturs i Sant Romà d’Abella. L'agost de l’any 2001, Marc Boada va donar notícia d’aquesta troballa al Museu de la Conca Dellà i poc després s’iniciava la primera intervenció. Des d’un primer moment es va poder comprovar que es tractava d’un jaciment d’una riquesa excepcional; un tipus d’acumulació de restes òssies de dinosaures desconegut fins llavors als Pirineus. Des d'aleshores es realitzen anualment campanyes d’excavació al jaciment i les dades recollides confirmen Basturs Poble com un dels jaciments amb dinosaures més importants d’Europa.

Basturs Poble ha lliurat fins ara un miler de restes òssies d’animals que van viure fa uns 67 milions d’anys. Més del 90 % d’aquestes restes pertanyen a dinosaures herbívors coneguts pels paleontòlegs com a Hadrosaures. Els hadrosaures podien caminar tant amb dues com amb les quatre potes; disposaven de centenars de petites dents a la boca que els permetien triturar la matèria vegetal de la que s’alimentaven. Alguns hadrosaures tenien estranyes crestes al cap, connectades a les fosses nasals. Es creu que aquestes crestes ajudaven als hadrosaures a emetre forts udols. Altres restes recuperades al jaciment inclouen ossos de cocodrils, algunes dents de dinosaures carnívors, dents de peixos i closques d’ous de dinosaure. Aquests animals van viure al final del període Cretaci, poc abans de que es produís la important extinció que donaria per finalitzada l’Era del dinosaures. En aquest sentit, Basturs Poble i la resta de jaciments del Pallars Jussà estan donant una informació fonamental per entendre aquesta important crisi biòtica, sobretot a la zona d’Europa.

El jaciment de Molí del Baró, situat a les rodalies de Sant Romà d’Abella, s'ha excavat per quarta vegada.  Entre les restes trobades en aquest jaciment des que es coneix en destaquen les d’hadrosaures, titanosaures (grans dinosaures herbívors amb un coll i una cua extremadament llargs), teròpodes (dinosaures carnívors), cocodrils i peixos. A més d’aquesta variada fauna, a Molí del Baró es conserven grans quantitats de restes vegetals de diverses espècies que van conviure amb aquests animals.

Last modified on Dilluns, 19 Març 2018 13:41
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b