Acaba ISPH2011, neix la comunitat internacional en paleohistologia

26 Jul 2011
3367 times

Foto de família dels participants a l'ISPH2011. ICP

El Primer Simposi Internacional de Palehistologia, celebrat del 18 al 20 de juliol a Sabadell i organitzat per l’ICP, va cloure amb la creació d’una comunitat virtual amb l’objectiu de promoure la col·laboració entre experts mundials en aquesta disciplina. La segona edició d’aquesta trobada tindrà lloc a Montana, la tardor de 2013 sota el lideratge de Jack Horner i la Universitat Estatal de Montana.

L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) passa el testimoni a la Universitat Estatal de Montana en l’organització del proper simposi internacional en palehistologia que se celebrarà cada dos anys. De la primera trobada internacional celebrada la setmana passada a Sabadell n’ha sorgit el compromís de la creació d’una comunitat virtual, que desenvoluparà un espai web per explicar qui són els membres d'aquesta comunitat i en què estan treballant, i alhora crear espais de discussió i compartir resultats. La  comunitat s'articula inicialment a partir dels participants d'aquest primer simposi, on destaquen noms de gran rellevància internacional com Jack Horner de la Universitat de Montana, Tim Bromage de la Universitat de New York o Anusuya Chinsamy-Turan de la Universitat de Cape Town.

Anusuya Chinsamy-Turan durant el simposi. ICP

La conferència inaugural de l’ISPH2011 “Unraveling Biological Signals in Fossil Bones and Teeth” a càrrec d’Anusuya Chinsamy-Turan, va mostrar la potència de les noves tècniques en paleohistologia que està portant una explosió de nous coneixements sobre el creixement i desenvolupament d’éssers vius, a partir de l’estudi de fòssils. Reconstruir la biologia d’animals extints no és fàcil: fa falta bon material i grans dosis de paciència. Però gràcies a l’anàlisi del teixit ossi i dental tenim dades fiables sobre el ritme de creixement dels individus, les malalties que patien, les condicions ambientals en les que es desenvolupaven, la seva dieta, etc.

En la cloenda, Armand de Ricqlès, recentment jubilat de la Càtedra de Biologia Històrica i Evolució del prestigiós Collège de France, va fer una xerrada per impulsar una nova nomenclatura, més natural i allunyada dels excessius tecnicismes amb els que es treballa actualment, i que han portat a divergències entre els investigadors. Cal trobar una nova manera de classificar que amb poques paraules ens permeti descriure tot el que es veu- va dir de Ricqlès.

Armand de Ricqlès durant el simposi. ICP

Els participants en el simposi, una setantena d’investigadors de quinze països diferents, van mostrar la seva satisfacció per la inauguració d’aquest nou fòrum d’experts. Trobar persones que estan desenvolupant noves tècniques, que estan posant a prova les mateixes hipòtesis sobre com ha actuat l’evolució sobre les espècies fòssils, ens permet entendre molt millor la biodiversitat actual, i els perills del canvi climàtic i de l’acció humana sobre l’extinció de les espècies actuals. La paleohistologia va néixer fa molts anys, però és en aquests darrers deu anys quan gràcies a la tecnologia s’estan desenvolupant i contrastant noves teories. Conèixer de primera mà què estan fent altres investigadors i poder debatre resultats és imprescindible per no fer passes en debades.

Visites i sortides de camp

Els participants al ISPH2011 van poder gaudir de quatre activitats per tal que coneguessin millor l’ICP, però també les instal·lacions i el patrimoni científics del país.

El primer dia van visitar el Museu de l’ICP, així com també la col·lecció d’aquest institut: una de les més importants d’Europa en vertebrats fòssils. Durant la tarda de dimarts, en canvi, van poder visitar el Sincrotró ALBA. La llum de sincrotró és una de les noves tècniques que s’està aplicant a l’estudi de fòssils, i que està lliurant resultats molt interessants.

El dijous va ser el dia de la visita als jaciments de Fumanya, a Cercs i de Pinyes a Coll de Nargó, tots dos al pre-pirineu català. Pinyes és conegut internacionalment per ser el lloc on es va recuperar la niuada d’ous de dinosaure més gran d’Europa, actualment exposada al Museu de l’ICP a Sabadell.

Alguns dels participants de l'ISPH a l'entrada de Cova des Moro. ICP

Finalment, durant el cap de setmana, una part dels participants de l’ISPH2011 van visitar Mallorca amb l’objectiu de visitar alguns jaciments, com Cova des Moro i Cova de Muleta on s’han trobat importants restes de la cabra nana Myotragus balearicus.

La redacció d’aquesta notícia ha estat possible gràcies a la col·laboració de Natàlia Arnalda, voluntària de l’ICP.

Last modified on Dilluns, 19 Març 2018 13:43
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b