Els gens no amenacen al linx ibèric

26 Set 2011
2797 times

Imatge de linx actual.

Investigadors de l’ICP han participant recentment en un estudi conjunt amb diferents centres de recerca europeus amb l’objectiu de sintetitzar per primer cop ADN fòssil de linx ibèric. Els resultats obtinguts demostren que la baixa diversitat genètica que presenta actualment aquesta espècie no la condemna inevitablement a l’extinció. Aquest treball mostra, de fet, que el linx ibèrica ha sobreviscut els darrers 50.000 anys amb variacions genètiques molt reduïdes així com també amb un nombre limitat d’exemplars.

L’article “50,000 years of genetic uniformity in the critically endangered Iberian lynx”, publicat en la revista Molecular Ecology el signen investigadors del Centro Mixto Universidad Complutense de Madrid–Instituto de Salud Carlos III de Evolución y Comportamiento Humanos, l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF), el Centre de GeoGenètica, del Museu d’Història Natural de Dinamarca a la Universitat de Copenhagen, el Departament de Genètica, Evolució i Mediambient, de la University College London, l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, el Departament de Biodiversitat i Biologia Evolutiva del Museo Nacional de Ciencias Naturales del CSIC, el Departament de Biologia Evolutiva de la Universitat d’Uppsala, i el Departament de Sistemàtica Molecular del Museu Suec d’Història Natural.

El linx ibèric, l’espècie de felí més amenaçada, habita algunes àrees reduïdes del centre i sur d’Espanya i actualment se n’estimen uns 279 espècimens. Fins ara es pensava que aquesta minsa quantitat era deguda a la pressió demogràfica humana, que inevitablement n’estava provocant la seva extinció. En canvi, l’estudi de fòssils trobats a la Península Ibèrica, amb un important registre dels jaciments catalans, demostra que els descens de la població es va produir probablement fa temps com a conseqüència d’un aïllament a la península degut a les glaciacions. Això demostraria que l’espècie s’ha mantingut de manera estable amb un nivell reduït d’individus, cosa que en va provocar una baixa diversitat genètica sense posar en perill la seva supervivència.

Imatge d'un dels cranis fòssils estudiats.

Linx ibèric vs Linx europeu

Fins ara molts investigadors creien que el linx ibèric i l’europeu són espècies germanes, descendents d’un antecessor comú que va arribar a Euràsia a través de l’estret de Bering, fa aproximadament un milió d’anys. Però, com ens explica l’investigador de l’ICP Joan Madurell,aquest treball demostra que durant molt de temps les poblacions de linx ibèric van ser molt escasses i probablement limitades a la Península Ibèrica, cosa que invalida la hipòtesi anterior. Probablement el linx ibèric va diversificar des de l’europeu per aïllament geogràfic fa molt més temps del que s’havia pensat, quan els primers polsos glacials freds van arribar a Europa fa prop d’un milió d’anys, i des d’aleshores ha sobreviscut en el seu refugi del sur d’Europa”.

Conservació de l’espècie

L’estudi indica que la baixa diversitat genètica no és doncs responsabilitat única de la pressió humana i que els esforços fets fins ara per aconseguir la perpetuació de l’animal no són en va, sinó que es pot plantejar mantenir l’espècie amb un nombre moderat d’individus i una baixa diversitat genètica.

Ara com ara, l’amença principal per aquests animals no és la natura, sinó els atropellaments fortuits, així com la pèrdua del seu habitat i de la seva presa: la llebre europea.

+ info Rodríguez,R., Ramírez, O., Valdiosera, C.E., García, N., Alda, F., Madurell-Malapeira, J., Marmi, J., Doadrio, I., Willerslev, E., Götherström, A., Arsuaga, J.L., Thomas, M.G., Lalueza-Fox, C. & Dalén, L. (2011). 50,000 years of genetic uniformity in the critically endangered Iberian lynx. Molecular Ecology DOI: 10.1111/j.1365-294X.2011.05231.x.

 

Aquest article ha estat redactat per Carolina D'Amico Ongaro, alumna del Máster en Comunicación Científica, Médica y Ambiental de la UPF.

Last modified on Dilluns, 19 Març 2018 14:03
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b