fbpx

Jornadas de la Sociedad Española de Paleontología a Sabadell

04 Oct 2011
3065 times

Fragment del logo de la SEP2011

Demà dimecres engeguen a Sabadell les “XXVII Jornadas de la Sociedad Española de Paleontología” organitzades per l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. Aquesta trobada acollirà a 130 paleontòlegs de tot l’Estat, així com també de Portugal, França, Itàlia, Anglaterra, Argentina i Mèxic. La xerrada inaugural dedicada al paleontòleg sabadellenc Miquel Crusafont, posa punt i final a la celebració de l’Any Crusafont, que durant el darrer any ha commemorat el centenari del naixement d’aquest científic català.

Les “XXVII Jornadas de la Sociedad Española de Paleontología” (SEP2011) se celebren a Sabadell del 5 al 8 d’octubre amb el títol “Paleobiología: nuevos conceptos y nuevos métodos”. L’ICP va presentar la seva candidatura a acollir aquesta trobada anual de la paleontologia espanyola amb motiu de la celebració de l’Any Crusafont, i és per això que aquest congrés està dedicat a la memòria del científic Miquel Crusafont, paleontòleg i fundador de l’antic Institut de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell.

 

En aquesta edició el comitè científic ha escollit la paleobiologia com a tema principal del congrés. El motiu és que aquesta rama de la paleontologia ha fet grans avenços en els darrers anys, tot treballant a partir de la interdisciplinarietat des de la biologia amb la fisiologia, l’ecologia o la biomecànica. Tècniques i mètodes com la paleohistologia, la tomografia computeritzada o la morfometria geomètrica ens ajuden a entendre el cicle vital, la locomoció o l’alimentació d’organismes ja extints.

 

El primer dia de les jornades es dedica a una excursió als jaciments de la Conca del Vallès-Penedès, i és durant el dijous dia 6 i el divendres dia 7 que es concentra la presentació de comunicacions i pòsters.

Reconstrucció del paisatge en el que va viure en Pau.

Visita als jaciments del Vallès-Penedès

El dimecres dia 5 d’octubre la SEP2011 es posa en marxa amb una excursió a diferents jaciments de la Conca del Vallès-Penedès. Aquesta conca inclou jaciments de gran riquesa, que són referents a nivell internacional per l’estudi de fòssils de vertebrats de fa entre 15 i 9 milions d’anys. Pel matí es visitaran els jaciments dels Casots (Subirats) i Sant Sadurní d’Anoia a l’Alt Penedès i l’Abocador de Can Mata als Hostalets de Pierola a l’Anoia. Després del dinar es visitaran el Centre d’Interpretació Paleontològic dels Hostalets de Pierola i el jaciment de Can Llobateres a Sabadell.

La visita als Hostalets de Pierola permetrà als participants de la SEP2011 conèixer l’entorn en el que es va descobrir l’hominoïdeu Pau (Pierolapithecus catalaunicus) el desembre de 2002.  Aquesta troballa va representar un punt d’inflexió molt important en la recerca d’homínids fòssils catalans, i situa aquest espècimen juntament amb els trobats en altres jaciments de Catalunya com un punt clau per entendre l’evolució dels grans simis antropomorfs i dels humans.

Des de l’Ajuntament d’aquesta localitat, que sempre ha estat molt sensible a la importància d’en Pau i la resta del patrimoni paleontològic del seu municipi, s’ha promogut la creació d’un centre paleontològic. L’alcalde Daniel Vendrell, així com Marta Casas i Pedro Barbado, regidors de cultura i hisenda, rebran i acompanyaran els visitants de la SEP2011 durant la seva estada als Hostalets per donar-los a conèixer el present i futur de la paleontologia en aquesta localitat de l’Anoia.

Fragment del logo de l'Any Crusafont.

La SEP2011 tanca l’Any Crusafont

Miquel de Renzi, catedràtic de paleontologia de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València, és el conferenciant que obrirà el programa científic de la SEP2011 amb la xerrada “Miquel Crusafont como paleobiólogo teórico: una perspectiva no convencional para la evolución orgánica”. Per altra banda, l’investigador Jorge Cubo, professor de la Université Pierre et Marie Curie de París, en farà la xerrada de cloenda que porta per títol “Estimación Paleohistológica del metabolismmo térmico en los vertebrados tetrápodos. Patrones de Evolución”. 

Amb aquesta activitat es clou la celebració de l’Any Crusafont, que engegava el 2 d’octubre de 2010 amb un acte al Teatre Principal de Sabadell, i que commemora el centenari del naixement del paleontòleg català Miquel Crusafont. Durant aquest darrer any la ciutat de Sabadell ha gaudit d’un extens programa d’activitats en les que han participat milers de persones: diferents activitats al Museu de l’ICP, la nova plaça Miquel Crusafont a Sabadell, el cicle de cinema i paleontologia amb el Cineclub de Sabadell, l’exposició a la Fundació Bosch i Cardellach així com un seguit de xerrades i activitats educatives en diferents institucions. L’organització de la SEP2011 a Sabadell, tot recordant la figura d’en Miquel Crusafont amb els científics catalans i de la resta de l’Estat espanyol, suposa doncs una cloenda de prestigi i científic a tot aquest programa. L’Any Crusafont ha estat coordinat per l’ICP i ha comptat amb la participació de diferents entitats i particulars, com l’Ajuntament de Sabadell o el Museu d’Història d’aquesta ciutat.

+ info www.icp.cat/SEP2011

Last modified on Dilluns, 19 Març 2018 18:07
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex