Josep Marmi al seu despatx.

Investigadors de l’ICP participen en el llibre Turtles: Anatomy, Ecology and Conservation, publicat per Nova Science Publishers, amb un capítol sobre l’evolució i situació actual de les tortugues. Partint del registre fòssil i contrastant amb les dades de les espècies actuals, els autors revisen la relació de les tortugues amb els seus parents més propers, l’evolució del seu peculiar patró corporal, la seva diversificació i també analitzen el risc d’extinció dels llinatges vivents. Les conclusions són que gran part de la diversitat actual de tortugues està en perill.

 En el llibre Turtles: Anatomy, Ecology and Conservation, els investigadors de l’ICP Josep Marmi i Àngel H. Lujan fan una revisió del coneixement que tenim actualment sobre la història evolutiva de les tortugues: des dels seus orígens, fa uns 225 milions d’anys, fins avui mateix. El capítol que signen aquests investigadors, “An overview of the threatened phylogenetic diversity of living testudines based on a review of the complex evolutionary history of turtles”, recull una revisió actualitzada sobre el coneixement del registre fòssil i la filogènia de les tortugues, així com també les dades de la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN) sobre l’estat de conservació de les espècies actuals. Els resultats són preocupants, ja que només tres dels llinatges actuals tenen un risc d’extinció relativament baix. La resta, fins a 11 llinatges més, tenen un risc moderat o alt de desaparèixer. De fet, en tres casos, els llinatges tenen una sola espècie amenaçada o críticament amenaçada. Les conclusions són, doncs, ben clares: la majoria de les branques de l’arbre evolutiu de les tortugues actuals estan amenaçades d’extinció.

El capítol s’endinsa primer en les relacions filogenètiques de les tortugues amb la resta d’amniotes, el grup de vertebrats que inclou els rèptils, els ocells i els mamífers. Les tortugues són una rara avis en aquest grup, ja que presenten característiques molt peculiars com és la presència de la closca. A partir dels estudis paleontològics publicats arreu, s’explica l’evolució d’aquesta estructura i es descriuen també els seus diversos patrons ecològics. Com ens explica Josep Marmi, al llarg de la seva història evolutiva, les tortugues s’han adaptat a diferents ambients, des dels completament terrestres fins als completament marins. Això es reflexa en la forma de les seves extremitats i també en la closca. El capítol continua explicant com es van diversificar els diferents llinatges de tortuga al llarg de 225 milions d’anys.

Portada i contra del llibre

En la segona meitat del capítol el discurs se centra més en l’estat actual de les tortugues. Per una banda, s’explica quan es van originar els grups actuals i per l’altra s’incorpora la informació recollida per la UICN pel que fa a l’estatus de conservació d’aquests animals. L’anàlisi conjunt de les dades de les espècies extintes i actuals, permet a Josep Marmi i Àngel H. Lujan discutir el nombre de llinatges que podrien desaparèixer si ho fan les espècies amenaçades que contenen. I els investigadors de l’ICP conclouen que la major part de l’arbre evolutiu sobrevivent de les tortugues està seriosament amenaçat d’extinció. L’extinció de les tortugues representaria, doncs, la desaparició d’un patró corporal únic en els vertebrats.

En el mateix llibre, publicat per Nova Science Publishers, es recullen altres articles sobre l’anatomia, l’ecologia i la conservació de les tortugues. La resta de capítols presenten dades i estudis sobre l’acumulació i la distribució de metalls en els teixits de les tortugues com a bioindicadors de la pol·lució marina; la mortalitat de les tortugues marines de les Illes Canàries; la tortuga pintada com a model de tolerància a l’anòxia, la manca d’oxigen respirable en les cèl·lules o teixits d’un organisme; o sobre com s’ho fan les tortugues d’aigua dolça per respondre a la sequera.

+ info Marmi J, Luján AH (2012) An overview of the threatened phylogenetic diversity of living testudines based o a review of the complex evolutionary history of turtles. In: Cosgrove MJ, Roe SA (Eds) Turtles: Anatomy, Ecology and Conservation. Pp. 117-150. Nova Science Publishers, New York. (amazon)

Last modified on Dimecres, 21 Març 2018 13:20
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex