Portada de la revista Nature

Un equip internacional de 22 investigadors publicava dijous en la revista Nature un article que alerta a polítics i a la societat en general de què podríem estar a un pas d’un canvi sobtat en la biosfera, amb conseqüències destructives per la biodiversitat del planeta. Aquest treball se sustenta en el coneixement dels diferents canvis climàtics que ha patit la Terra en milions i milions d’anys, obtingut gràcies a la recerca paleontològica. 

El paleontòleg Anthony D. Barnosky encapçala un equip d’investigadors internacionals en un treball que fonamenta en dades i recerca el risc que l’acció humana pugui estar empenyent la Terra cap a canvis irreversibles en la biosfera: una reducció de la biodiversitat del planeta i canvis en les condicions ambientals que podrien posar en perill la indústria pesquera, l’agricultura o l’abastament d’aigua, en són només algunes de les possibles conseqüències. L’article es publica a Nature just uns dies abans que la comunitat política internacional es reuneixi a Rio de Janeiro en la Conferència de les Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible Rio +20.

Imatge de la Terra

Jordi Bascompte, ecòleg de l’Estació Biològica de Doñana i expert i pioner en l’aplicació de models matemàtics a l’ecologia, és un dels autors d’aquest treball.  “Hem comparat els canvis climàtics del passat, dels que en tenim coneixement gràcies a les senyals que han deixat en el terreny i en els fòssils, amb dades del què està passant avui a escales més petites, i amb prediccions teòriques. Tot plegat ens diu que hi ha indicis que ens aproximem perillosament a un punt d’inflexió a escala planetària, a un canvi brusc de la nostra biosfera, que pot provocar canvis pels que segurament no estem preparats”, ens comenta en Jordi.

Els indicis ja hi són, doncs, i estan ben fonamentats. El que aquest equip d’investigadors reclama és més recerca per poder millorar la nostra capacitat de predir aquests canvis, i per poder entendre com l’acció humana els condiciona. L’objectiu, és clar, és poder actuar per aturar o com a mínim mitigar l’impacte que un canvi com aquest tindria sobre la biodiversitat del planeta, i més específicament sobre els humans.

Imatge de Jordi Bascompte

Predir amb més precisió i detall aquests canvis passa per millorar els nostres models a partir d’entendre millor com va reaccionar la biosfera en altres moments, quan també va patir canvis ràpids de les condicions ambientals o a mesura que l’augment de la població humana va ser exponencial.  Sense aquesta recerca és impossible saber com d’a prop estem d’aquest punt de no retorn, i de si som a temps de fer alguna cosa per impedir-lo.

Last modified on Dimecres, 21 Març 2018 13:42
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

aflam neek sex