fbpx

Imatge del jaciment Costa de les Solanes.

 

Ahir van començar a Basturs (Isona i Conca Dellà) les excavacions en un nou jaciment de dinosaures, descobert per dos veïns: Pere Galceran, propietari de la formatgeria Villavella, i el seu fill lo Pere Xic. Les restes que afloraven eren d’una mida molt gran, i els primers treballs confirmen l’excepcionalitat del jaciment.

Pere Galceran es va posar en contacte amb el Museu de la Conca Dellà i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) fa tot just unes setmanes. El seu fill, mentre pasturava el ramat, havia trobat restes fossilitzades molt a prop de la seva finca. De seguida van pensar en dinosaures, perquè els veïns de Basturs coneixen bé les restes d’aquests animals, dels que se n’han recuperat més d’un miler al municipi. Els paleontòlegs de l’ICP i del Museu de la Conca Dellà van confirmar la troballa, i van adonar-se que segurament es tractava d’un jaciment espectacular. El nou jaciment es coneix com Costa de les Solanes

Des d’aleshores tot ha anat molt de pressa: demanar el permís al Departament de Cultura per poder excavar, preparar l’equip de paleontòlegs i el material, i tot plegat sense fer massa soroll, perquè els ossos estaven gairebé desenterrats i es corria el perill que algun “caçador de fòssils” furtiu se’ls endugués. 

Imatge del jaciment Costa de les Solanes.

Ahir es van començar els treballs d’excavació, i les primeres imatges ja mostren la mida excepcional dels ossos fòssils. Pel que els investigadors han pogut observar, les restes pertanyen a dinosaures herbívors del grup dels hadrosaures, coneguts també com a dinosaures amb bec d’ànec, per la peculiar forma plana del seu musell. D’aquets dinosaures, tant ossos com petjades, se n’han trobat en molts jaciments de la Conca. El jaciment que s’acaba de descobrir, però, en serà un dels més destacats.

Aquest jaciment, com tots els que es troben a la Conca, conserva restes dels darrers dinosaures que van viure a Europa, fa entre 70 i 65 milions d’anys. Precisament és en aquesta època quan una catàstrofe planetària, tal vegada la caiguda d’un meteorit que va provocar canvis mediambientals brutals, va causar l’extinció de gairebé totes les espècies de dinosaures.

Les excavacions que van començar ahir s’allargaran fins el 13 de juliol, i s’emmarquen en el projecte de recerca sobre els dinosaures del Pirineu català que encapçala l’investigador de l’ICP Àngel Galobart, i que compta amb la col·laboració –des de fa més d’una dècada- dels paleontòlegs del Museu de la Conca Dellà. En el projecte col·laboren també investigadors del Departament de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Last modified on Dimecres, 21 Març 2018 14:02
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex