Print this page

L’ICP i l’Ajuntament de Coll de Nargó signen un acord per potenciar el patrimoni paleontològic del municipi

Paisatge de Coll de Nargó, a la zona de Pinyes.

L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i l’Ajuntament de Coll de Nargó han signat recentment un acord de col·laboració en el marc de la posada en marxa del Centre Paleoambiental Dinosfera en aquest municipi de l’Alt Urgell. Aquest acord se suma a la llarga història de treball conjunt de les dues organitzacions en la recerca, conservació i difusió del ric patrimoni paleontològic de Coll de Nargó.

El passat mes de juliol el Centre Paleoambiental Dinosfera obria les seves portes. Coll de Nargó inaugurava un nou espai d’exhibicions sobre el patrimoni paleontològic del municipi i la comarca: un nou edifici que acollia també la tornada de la posta d’ous de dinosaure més gran d’Europa.

 

Per tal d’explicar la importància d’aquesta posta, l’ICP va col·laborar en la preparació d’un conjunt de plafons que expliquen la seva troballa, com es va preparar per a la recerca i exposició, i que n’hem après. A més a més, l’exposició del centre Dinosfera compta amb una selecció de fòssils de la col·lecció Família Duró-Vidal, que inclou exemplars de mamífers del Miocè de la Seu d’Urgell i rodalies, com són rinoceronts o l’èquid extint Hipparion.

Restes fòssils d'Hipparion de la col·lecció Família Duró-Vidal

En aquesta nova etapa l’ICP assessorarà el Centre Paleoambiental Dinosfera en temes relacionats amb la gestió del centre (merxandatge i botiga, preus i públics), així com també en la creació i millora d’activitats o en la formació de monitors educatius. Com ja fan des de fa anys, col·laboraran estretament en la difusió del patrimoni paleontològic de Coll de Nargó, inclòs el Centre Paleoambiental Dinosfera, i la recerca associada.

Coll de Nargó i la paleontologia

A Coll de Nargó, a l’entorn de Pinyes, Santolària i Sallent s’ha reconegut més de 400 acumulacions d’ous de dinosaure atribuïdes a titanosaures. Aquestes tres àrees constitueixen el conjunt de postes d’ous de titanosaure més important del món. En concret, de l'entorn de Pinyes s’ha excavat i estudiat la posta d’ous de titanosaure més gran d’Europa, amb 28 ous.

La posta d'ous de dinosaure més gran d'Europa, en exhibició al Centre Paleoambiental Dinosfera.

El Centre Paleoambiental Dinosfera és l’hereu de l’antiga Sala Límit K/T, un espai on s’exposaven restes fòssils de vertebrats, invertebrats i plantes procedents de donacions de particulars i de membres de l’ADAU (Amics dels Dinosaures de l’Alt Urgell). Des de 2009, acull a més a més els exemplars més significatius de la col·lecció Família Duró-Vidal, cedida a l'ICP. En el nou Centre Paleoambiental Dinosfera, que renovarà el seu projecte museogràfic en breu, s'explicarà la importància patrimonial i científica dels jaciments de Coll de Nargó, posant especial èmfasi en la reproducció dels dinosaures.

 

Last modified on Dimecres, 21 Març 2018 16:38
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Latest from Super User

Related items