fbpx

Imatge d’un panda gegant actual.

Investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) en col·laboració amb investigadors del Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN-CSIC), la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i la Universitat de València (UV) publiquen aquesta setmana a la prestigiosa revista PLOS ONE un treball que descriu un nou gènere d’úrsid, Kretzoiarctos, que situa l’origen del llinatge del panda gegant a Espanya fa entre 11 i 12 milions d’anys. 

El panda gegant Ailuropoda melanoleuca, que actualment només habita a la Xina, hauria evolucionat a partir de formes més basals, de les quals les restes més antigues s’han trobat a l’Abocador de Can Mata (els Hostalets de Pierola, Anoia) i a Nombrevilla (Daroca, Saragossa).

La filogènia del panda gegant, els típics óssos blancs i negres que devoren el bambú en algunes serralades del centre de la Xina, ha estat objecte de debat entre biòlegs i paleontòlegs des de fa dècades. Gràcies a les dades moleculars actualment sabem que és un úrsid, un tàxon germà dels óssos actuals. Però quins són i on estan els seus orígens són preguntes científiques encara sense resposta.

 

Dibuix de la mandíbula de Kretzoiarctos trobada a l’Abocador de Can Mata.

Fins fa poc, les restes fòssils del Miocè superior xinès, fa entre 7 i 8 milions d’anys, eren les restes més antigues dels Ailuropodinae, el grup que inclou els pandes actuals i les formes extintes conegudes dels panda gegants. En els darrers anys s’han publicat treballs presentant restes fòssils més antigues d’aquest grup trobades a Europa, però el registre era pobre i no permetia treure’n massa conclusions. En el treball que acaba de publicar la revista PLOS ONE, encapçalat per Juan Abella del MNCN i que compta amb la participació de quatre investigadors de l’ICP, es documenten noves restes de panda gegant trobades a l’Abocador de Can Mata (els Hostalets de Pierola, Anoia), que complementen les trobades al jaciment de Nombrevilla 2 (Daroca, Saragossa), i que permeten descriure el gènere basal més antic de panda gegant. Kertzoiarctos és el nom que ha rebut aquest nou panda gegant extint, en memòria del paleontòleg grec Miklós Kretzoi, qui va liderar durant molts anys les excavacions dels famosos jaciments de Rudabánya (Hongria).

Les restes trobades a Saragossa havien estat associades inicialment al gènere Agriarctos, i havien permès crear una nova espècie, Agriarctos beatrix, semblant a altres restes del Miocè superior trobades a Hatvan, Hongria. Entre aquestes restes, però, no hi havia dentició inferior, cosa que dificultava la comparació amb l’espècie tipus del gènere, Agriactos gaali. Però una nova mandíbula de la mateixa espècie, trobada ara a l’Abocador de Can Mata, ha permès comparar les restes espanyoles amb les hongareses i ha mostrat que les diferències són prou significatives com per descriure un nou gènere extint de panda gegant.

Restes fòssils de Kretzoiarctos trobades a l’Abocador de Can Mata (els Hostalets de Pierola, Barcelona) i a Nombrevilla 2 (Daroca, Saragossa).

Amb les restes trobades fins ara, el llinatge del panda gegant tindria els seus orígens a la Península Ibèrica, estenent-se durant el Miocè mitjà per Euràsia. Durant el Plio-Plistocè la distribució d’aquest grup estaria ja només reduïda a la Xina i el sud-est asiàtic. Segons els mètodes genètics els ailuropodins s’haurien separat de les altres subfamílies d’óssos actuals durant el Miocè inferior, fa uns 20 milions d’anys.

+ info Abella, J., Alba, D.M., Robles, J.M., Valenciano, A., Rotgers, C., Carmona, R., Montoya, P. & Morales, J. (2012). Kretzoiarctos gen. nov., the oldest member of the giant panda clade. PLoS ONE, 7(11):e48985

Last modified on Dimecres, 21 Març 2018 16:39
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex