fbpx
Print this page

http://www.flickr.com/photos/nik-hil/4905373947/

Tal dia com avui, ara fa 10 anys, es van descobrir les primeres restes del primat fòssil Pierolapithecus catalaunicus a l’Abocador de Can Mata (els Hostalets de Pierola, l’Anoia). Al dia següent es va recuperar el crani i d’altres restes, que sumaren fins a 84 un cop acabades les excavacions uns mesos després. Des d’aquell 4 de desembre de 2002 han passat moltes coses en el món de la recerca i, tot plegat, consolida Pierolapithecus com l’homínid fòssil clau a l’hora d’entendre l’origen de l’anatomia moderna dels grans antropomorfs i els humans.

En Pau, com s’anomena popularment l’espècimen fòssil de Pierolapithecus catalaunicus, es va donar a conèixer al món un 19 de novembre de 2004, quan es publicà a la revista Science la seva troballa i descripció. Aquest només és el primer d’una desena d’articles publicats, fins ara, en les millors revistes científiques internacionals com els Proceedings of the National Academy of Sciences, els Proceedings of the Royal Society B, el Journal of Human Evolution o l’American Journal of Physical Anthropology. Si a aquestos hi afegim les publicacions en revistes de menor impacte, els articles de divulgació i els articles en premsa, són centenars les publicacions que han recollit la troballa d’en Pau i els resultats de recerca en els darrers 10 anys.

Cara de Pierolapithecus catalaunicus.

La singularitat i la importància de Pierolapithecus les completen la troballa d’altres quatre espècies d’homínids fòssils al Vallès-Penedès, cosa que fa de Catalunya l’indret amb un millor registre d’homínids fòssils del Miocè, fa entre 13 i 9 milions d’anys, quan es produeix l’origen de la família Hominidae.

Aquest mes de desembre, la revista Investigación y Ciencia publica un article dels investigadors de l’ICP David M. Alba i Salvador Moyà-Solà en el que repassen aquests 10 anys de recerca paleontològica.

Des de l’ICP us convidem a celebrar aquesta efemèride científica al nostre Museu, a Sabadell, on des de setembre es pot visitar l’exposició “Gairebé Humans: Origen i evolució dels hominoïdeus”. A més a més, els dies 4, 12 i 14 de desembre de 2004, de 5 a 7 de la tarda es poden veure les restes fòssils d’en Pau a la col·lecció de l’ICP. No us ho perdeu!

+ info Moyà-Solà, S., Köhler, M., Alba, D. M., Casanovas-Vilar, I., Galindo, J. (2004). Pierolapithecus catalaunicus, a new Middle Miocene great ape from Spain. Science 306: 1339-1344.

+ info Fossils Found in Spain Seen as Last Link to Great Apes. New York Times, 19 de novembre de 2004.

+ Info Pau, el bisabuelo de la humanidad y Un día en la vida de Pau. La Vanguardia, 19 de novembre de 2004.

Last modified on Dimecres, 21 Març 2018 16:47
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Latest from Super User

Related items