Imatge de Soledad De Esteban Trivigno

Soledad De Esteban Trivigno, investigadora associada del Grup de Recerca de Paleobiologia de l’ICP, va rebre dijous el Premi Florentino Ameghino, que atorga l’Asociación Paleontológica Argentina. Aquest guardó premia anualment als autors del millor article publicat a la revista Ameghiniana per investigadors joves.

 

Els treballs ‘Buscando patrones ecomorfológicos comunes entre ungulados actuales y xenartros extintos’ i ‘Ecomorfología de xenartros extintos: análisis de la mandíbula con métodos de morfometría geométrica’ de Soledad de Esteban Trivigno són els que el jurat del Premio Florentino Ameghino, que se celebra anualment des de 1974, ha valorat com els millors articles publicats a la revista Ameghiniana.  Els membres del jurat eren María José Salas, Raquel Guerstein, Javier Gelfo, Leonardo Salgado, Mario Passalía i Francisco Prevosti. Aquest premi, que obsequia al guanyador amb una medalla i un diploma, es va atorgar el passat dijous 13 de desembre, en el marc de l’assemblea anual de l’Asociación Paleontologica Argentina. Van recollir el premi Roberto i Juan Trivigno, els avis de la Soledad que en aquest moment estava fent una estada de recerca a Berlín.

 

En els treballs premiats, la paleontòloga de l’ICP Soledad de Esteban estudia la dieta dels xenartres fòssils, a partir de comparatives amb animals actuals. Els xenartres són un grup de mamífers que inclouen els actuals óssos formiguers, peresosos i armadillos. Aquests animals només es troben actualment al continent americà i es caracteritzen per tenir cervells petits, taxes metabòliques reduïdes i una dentició molt simplificada o absent.

Mostra de la col·lecció d'armadillos del Museum für Naturkunde de Berlín.

Soledad De Esteban Trivigno no va poder recollir el premi ja que estava realitzant una estada a Berlín, al Museum für Naturkunde, amb una beca Synthesys. En aquesta estada, que s’emmarca en el projecte 'Armadillo’s skull shape: shaped by phylogeny or ecology?', ha pogut estudiar els armadillos i altres grups que s’alimenten d’insectes. L’objectiu és quantificar la diversitat morfològica d’aquests mamífers a partir de l’estudi del crani i veure si els armadillos haurien tingut una restricció filogenètica menor o major que altres grups amb aquestes dietes. Els armadillos, dels quals actualment en coneixem només una trentena d’espècies, tenen una gran diversitat morfològica en la mandíbula —tal i com havien demostrat precisament els treballs publicats a Ameghiniana, que acaben de rebre el premi Folrentino Ameghino.

Tal i com ens comenta la Soledad De Esteban des de Berlín

Els membres de l’equip del museu amb els que he treballat són realment eficients, a més a més de tenir un tracte personal increïble. Des d’aquí tot el meu agraïment a la Manja Voss, la Nora Lange i en Frieder Mayer. Les col·leccions són boníssimes, especialment pel que fa a l’espècie Dasypus novemcinctus, de la que en tenen fins a 100 espècimens, que em permetrà avaluar la variabilitat intraespecífica de esta espècie. D. novemcinctus és l’única espècie que ha colonitzat Amèrica del Nord, amb una distribució que va des del nord d’Argentina fins al sud dels Estats Units.

La Nora Lange treballant a la rica col·lecció de mamífers del Museum für Naturkende

 La Soledad estudia la morfologia cranial de grans mamífers i la seva relació amb la dieta en un context evolutiu, avaluant les restriccions que la filogènia ha imposat en l’adaptació de cada grup, especialment en ungulats i xenartres. A més, ha desenvolupat noves equacions per a l’estimació de la massa corporal de mamífers extints. Altres línies de recerca innovadores són l’aplicació de tècniques de morfologia geomètrica per a l’estudi d’estratègies del cicle de la vida dels mamífers, així com de les modificacions que pateix el cervell en condicions d’insularitat.

Last modified on Dimecres, 21 Març 2018 16:49
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

aflam neek sex