fbpx

Sauroniops, un nou dinosaure predador gegant

L'os frontal de Sauroniops pachytholus amb la característica prominència en forma de cúpula sobre de l'òrbita ocular.

Un nou dinosaure predador gegant, anomenat Sauroniops pachytholus, va viure fa uns 95 milions d'anys al sud del Marroc, segons un estudi publicat en línia l'octubre de 2012 a la revista Cretaceous Research pels paleontòlegs Andrea Cau ('G. Capellini' Museum , Bolonya), Fabio M. Dalla Vecchia (Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont) i Matteo Fabbri (Universitat de Florència). Alguns mitjans internacionals ho van anunciar a principis de novembre. L'ICP s'uneixi ara a aquesta difusió.

 

Sauroniops va ser un membre de la família Carcharodontosauridae, un grup de dinosaures bípedes, gegants i carnívors que van viure durant el període Cretàcic a Euràsia, Àfrica i les Amèriques.

 

Reconstrucció de Sauroniops pachytholus, al fons menjant-se un Spinosaurus juvenil (un combat entre dos espinosaures en primer pla). Dibuix de Emiliano Troco.
La descripció d'aquesta nova espècie de dinosaure es basa en un sol, però peculiar, os gran del sostre del crani (l'os frontal) d'aproximadament 20 cm de llarg, que mostra que el dinosaure es va caracteritzar per una prominència en forma de cúpula per sobre dels seus ulls. Per això, els investigadors li van posar nom recordant a Sauron, el personatge de ficció del Senyor del Anells creat per JRR Tolkien (1892-1973) que té l'aspecte d'un ull gran, i ops, del grec "ull".

Sauroniops va viure en l'ambient tropical deltaic que s'estenia al llarg del nord d'Àfrica fa uns 95 milions d'anys, juntament amb altres gegants dels dinosaures predadors com Carcharodontosaurus i Spinosaurus, així com amb grans cocodrils i peixos d'aletes lobulades gegants.


L'os de Sauroniops i la seva posició en el crani. També es mostra una comparació de la mida del crani de Sauroniops amb la del crani humà. Andrea Cau.
La mida de l'os del crani de Sauroniops suggereix que aquest rèptil tindria entre 10 i 12 metres de longitud.

La funció que podrien tenir uns ossos tan gruixuts al crani i la prominència en forma de cúpula sobre l'ull d'aquest dinosaure no està clara. És possible que els mascles d'aquesta espècie s'enfrontessin amb cops de cap durant l'època reproductiva, com ho fan els bòvids moderns que tenen un crani amb un gruix equivalent.

+ info Cau A., Dalla Vecchia F. M., Fabbri M. 2013 - A thick-skulled theropod (Dinosauria, Saurischia) from the Upper Cretaceous of Morocco with implications for carcharodontosaurid cranial evolution. Cretaceous Research 40: 251-260. doi:10.1016/j.cretres.2012.09.002

+ info New "Sauron" Dinosaur Found, Big as T. Rex, National Geographic, 6 de Novembre de 2012
+ info Sauroniops Pachytholus: T. Rex-Like Dinosaur Species Named For 'Lord Of The Rings' Villain, The Huffingtonpost, 8 de Novembre de 2012
+ info New Dinosaur Discovered – Named After the Demonic Sauron from Lord of the Rings, Dinosaur Tracking Blog, Smithsonian.com, 14 de Desembre de 2012

Last modified on Dimecres, 21 Març 2018 17:06
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex