La cap del grup de recerca en Paleobiologia Evolutiva de l’ICP, Meike Köhler, ha estat convidada a impartir el pròxim dijous la conferència plenària del Internacional Congress of Vertebrate Morphology (l’ICVM), una de les principals trobades mundials d’experts en morfologia de vertebrats, que del 8 al 12 de juliol celebra la seva desena edició a la ciutat de Barcelona.

Sota el títol “Fauna abissal, troglobits y quimeres insulars: els sistemes tipus illa com a laboratoris naturals”, responsable del grup de Paleobiologia Evolutiva de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i professora ICREA, Meike Köhler, parlarà a la conferència plenària del ICVM 2013 sobre com els vertebrats que viuen en ambients aïllats comparteixen determinades característiques morfològiques, conductuals i fisiològiques.

En la conferència que pronunciarà dijous, la investigadora de l’ICP explicarà com les espècies endèmiques que viuen en illes, coves o a les profunditats abissals, tendeixen a modificar la mida corporal, redueixen el seu sistema locomotor (siguin ales, cames o aletes), canvien la configuració del seu sistema nerviós i modifiquen els patrons de conducta, així com les taxes metabòliques i reproductives, al mateix temps que augmenten la seva capacitat d’aconseguir aliment i estenen el període juvenil i la seva esperança de vida.

El que és interessant d’observar en aquests sistemes és que aquestes tendències indiquen que les forces selectives que hi ha darrera d’aquestes adaptacions són les mateixes en entorns aparentment tan diferents com poden ser les illes o les profunditats abissals. El que succeeix és que l’elevat grau d’aïllament d’aquests ambients fa que les forces selectives que operen siguin bàsicament dues: una baixa depredació i poc aliment disponible.

A banda de Meike Köhler, diversos investigadors del ICP han participat en el congrés. Xavier Jordana, Nekane Marín, Blanca Moncunill, Marta Pina, Josep Fortuny, Arnau Bolet, Novella Razzolini, i Juan Abella, han participat presentat posters o comunicacions sobre la seva recerca actual.

Marta Pina defensa el seu poster

Durant cinc dies, la ciutat de Barcelona ha reunit uns 400 experts sobre l’estudi morfològic dels vertebrats en aquest congrés, el que reflecteix el creixement i la vitalitat d’aquesta disciplina que en els darrers temps ha vist com s’introduïa l’ús generalitzat de tecnologies d’imatge 3D que han complementat els enfocaments clàssics de dissecció o estudis histològics, així com l’entrada dels estudis sobre regulació genètica i molecular, que estan aportant una valuosa informació en la recerca en aquest camp.

 

 

Last modified on Dijous, 22 Març 2018 13:28
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b