El Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont se suma, una any més, a la Setmana de la Ciència. Del 15 al 24 de novembre se celebraran tot un munt d'activitats de divulgació científica arreu de Catalunya: jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics... Entre les activitats organitzades per l'ICP destaca una conferència sobre paleontologia i genètica, una gimcana pel campus de la Universitat Autònoma i la segona sessió d'street-knitting per decorar l'entrada del museu i construir un esquelet de dinosaure de llana i ganxet. Totes les activitats són gratuïtes.   

Programa de la Setmana de la Ciència

 

 • Durant tota la Setmana de la Ciència
  Portes Obertes al Museu de l'ICP
  Entrada gratuïta per visitar l'exposició permanent interactiva "Avui investigues tu!" que permet a l'usuari convertir-se en un paleontòleg, reproduint quatre investigacions reals de l'ICP i l'exposició temporal "Gairebé Humans: Origen i evolució dels hominoïdeus". Podeu consultar l'horari d'obertura del museu en aquest enllaç.

 

 • 16 de Novembre, d'11h a 14h, al Museu de l'ICP
  Segona sessió d'street-knitting
  Si us agrada teixir mitja i ganxet o en voleu aprendre, durant tot el matí decorarem l'entrada del Museu amb petjades de dinosaure, lianes, etc. Amb l'ajuda de tots, també construirem un esquelet de dinosare d'amigurumi que quedarà exposat al Museu. Si sou experts o expertes amb els ganxets i voleu avançar feina a casa, també ho podeu fer a partir d'aquests patrons. Hi haurà esmorzar per a totes aquelles persones que participin a l'activitat.
  Activitat co-organitzada amb Pirates del Ganxet i amb la col·laboració de COATS.

 

 • 17 de novembre, al Museu de l'ICP. Sessions a les 11:30 i a les 12:30
  Visita guiada pel Museu de l'ICP
  Us convidem a fer un viatge pel passat i conèixer la feina que fan els paleontòlegs i la col·lecció de fòssils que custodia l'Institut. Aforament limitat.

 

 • 21 de novembre, al Museu de l'ICP
  Gimcana paleontològica virtual
  L'ICP us proposa participar des de l'aula en una gimcana paleontològica virtual a partir del joc sobre Miquel Crusafont que ha dissenyat la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat, conjuntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya i amb l'assessorament científic de l'ICP. Activitat adreçada a grups d'escolars amb reserva prèvia ( reserves at icp.cat o trucant al 93 726 17 69).

 

 • 21 de novembre, de 10h a 13:30h, Campus UAB
  Gimcana geològica i paleontològica pel campus de la UAB
  Organitzada per la Universitat Autònoma de Barcelona amb la col·laboració de l'ICP, l'activitat posarà a prova les capacitats dels participants de treballar en equip, d'orientació i de resolució de problemes in situ, i els aportarà nous coneixements sobre la geologia i la paleontologia. Els participants rebran un mapa del campus, guies d'identificació de roques i minerals, material didàctic sobre els períodes geològics i una brúixola i hauran de superar una sèrie de proves repartides pel campus de la UAB. Conjuntament amb el Departament de Geologia de la UAB, es treballen diferents temes de geologia i paleontologia tot passejant per la Universitat. Activitat adreçada a alumnes d'ESO i batxillerat amb reserva prèvia (reserves at icp.cat o trucant al 93 726 17 69).

 

 • 21 de novembre, a les 19:30h, a la Fundació Bosch i Cardellach
  Conferència "Genètica i paleontologia: a la recerca dels nostres orígens"
  Salvador Moyà (Director de l'ICP) i Tomàs Marquès-Bonet (Investigador ICREA de l'Institut de Biologia Evolutiva CSIC-UPF) parlaran de com els genomes dels grans simis i els fòssils ens permeten reconstruir el nostre llinatge. Tomàs Marquès-Bonet parlarà de com els projectes genòmics han fet canviar la perspectiva que tenim del concepte "arbre evolutiu" dels humans. Salvador Moyà se centrarà en l'extraordinari registre fòssil de primats hominoïdeus del Miocè a la conca del Vallès-Penedès. Durant l'acte es retrà homenatge a Jaume Truyols, paleontòleg desaparegut aquest estiu.
  La seu de la Fundació Bosch i Cardellach és al carrer de Indústria, 18, Sabadell. Aforament limitat.

 

 • 22 de novembre, 19h, al Museu de l'ICP
  Lliurament de premis del Concurs de Dibuix "Quan jo sigui paleontòleg..."
  La tercera edició del concurs de dibuix organitzat per l'ICP culminarà en l'acte d'entrega dels premis de les 9 categories que hi ha enguany. Per cada categoria d'edat (menors de 5 anys, de 6 a 8 anys i de 7 a 12 anys) s'entregaran premis al dibuix més popular (votat a través del Facebook de l'ICP), al més creatiu i al que tingui més rigor científic. El jurat està format per il·lustradors i paleontòlegs de l'Institut.

 

 • 23 de novembre, d'11h a 13:30h al Museu de l'ICP
  Taller infantil de xapes de dinosaures.
  Vine a divertir-te amb la paleontologia i els fòssils. Descobriràs quins dinosaures trepitjaven els Pirineus fa uns 65 milions d'anys i faràs xapes amb el seu aspecte tot descobrint les seves característiques. Et sorprendràs!

La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Els temes centrals de l'edició d'enguany són l'estadística, l'aigua i Einstein amb motiu de la celebració, aquest 2013, de l'Any Internacional de l'Estadística, l'Any Internacional de la Cooperació en l'Esfera de l'Aigua i la commemoració del 90è aniversari de la visita d'Albert Einstein a Catalunya. 

Last modified on Divendres, 23 Març 2018 12:28
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b