Print this page

Cròniques internacionals: Isaac Casanovas des de Los Angeles

05 Nov 2013
2260 times

El Congrés de la SVP 2013 s'ha celebrat a Los Angeles (Isaac Casanovas)

L'investigador Isaac Casanovas, del grup de recerca de Faunes del Neogen i Quaternari, així com altres membres de l'ICP, van assistir la setmana passada a una de les trobades anuals més importants en paleontologia de vertebrats. El congrés de la Society of Vertebrate Paleontology (SVP), celebrat a Los Angeles (EUA) del 30 d'octubre al 2 de novembre, ha aplegat més d'un miler d'experts d'arreu del món que han presentat la recerca més recent dels seus camps respectius. En aquest article, Isaac Casanovas ens fa una crònica de la seva experiència al congrés.

Isaac Casanovas

Hi ha llocs on simplement si un hi pot ser, cal que hi sigui, i si ets un paleontòleg de vertebrats aquest lloc és el congrés de la Society of Vertebrate Paleontology (SVP). Per què? Doncs perquè hi és tothom. Aplega més de mil persones cada any entre experts en dinosaures, mamífers prehistòrics, peixos cuirassats, amfibis gegants i un llarg etcètera. S'hi presenta la recerca més recent i innovadora en paleontologia de vertebrats, i el que és més important, permet conèixer en persona els "herois científics" particulars de cada paleontòleg. És aquí, quan per fi pots posar-li una cara a aquell nom que portes llegint anys i anys.

Anunci del Congrés de la SVP

Aquest any el congrés de la SVP celebra la seva 73ena edició a Los Angeles, Califòrnia, on en el marc del congrés s'han organitzat sortides de camp, visites a museus i d'altres activitats. Per exemple es poden visitar els famosos pous d'asfalt del Ranxo la Brea, a la mateixa ciutat. A finals del Plistocè nombrosos mamífers, sobretot carnívors, van quedar atrapats enganxats a la brea d'aquests pous i es van conservar perfectament. A les immediacions del jaciment s'aixeca el Page Museum, on es poden veure muntatges espectaculars d'esquelets sencers. El Museu d'Història Natural de la ciutat, on es celebra la cerimònia de benvinguda al congrés, també mostra al públic enormes esquelets de dinosaures que omplen sales senceres. Sí, com bé diuen, a Amèrica tot és a l'engròs.

No és d'estranyar que hi assisteixin paleontòlegs d'arreu dels Estats Units i del món. Entre les delegacions europees aquest any ha destacat la de l'ICP, que ha presentat més d'una desena de comunicacions i pòsters, en conjunt més que qualsevol altre centre europeu.

Però el congrés de la SVP no sols destaca pel nombre d'assistents i la qualitat de les presentacions, sinó per la quantitat d'actes que s'organitzen i pel seu sentit de l'humor i l'espectacle. Així no és d'estranyar que, ja que coincidia amb Halloween, molts dels assistents aprofitessin per disfressar-se (de dinosaures, és clar!) a les seves conferències. També s'organitza anualment una subhasta per recaptar fons per la societat on entre llibres, peluixos i joguines de dinosaures es subhasta una "Barbie paleontòloga" que llueix armilla rosa i barret a l'estil del d'Indiana Jones. El preu de sortida és al voltant de cinquanta dòlars i va molt buscada.

Isaac Casanovas, Angel Lujan i Salvador Moyà (ICP) al Hall of Fame de LA (Isaac Casanovas)

Però aquest any el que ha destacat ha estat la cerimònia de clausura del congrés, que ja que som a quatre passes de Hollywood, ha girat a l'entorn del cinema. Al sopar de clausura s'entreguen una sèrie de guardons a les millors presentacions fetes per estudiants, a la millor restauració de fòssils o el premi a la comunicació de la recerca paleontològica que aquest any es va endur Steven Spielberg! El popular director no era pas present a la sala (hauria estat massa!), però de ben segur que li farà arribar el Dr. John Horner, que ha assessorat a Spielberg a la saga de "Parc Juràssic" i que se'n va endur el guardó que reconeix tota la seva carrera dedicada a l'estudi dels dinosaures. A més, Horner ens va avançar que està treballant en una quarta entrega de la saga amb nous dinosaures, potser coberts de plomes. Finalment es tanca el congrés amb un animat ball on és tradicional intercanviar-se les etiquetes d'acreditació amb altres assistents, tal com fan els jugadors de futbol quan s'intercanvien les samarretes en acabar un partit.

Esgotador però extremadament interessant i distret, així és l'SVP, que l'any vinent farà el salt a Europa i se celebrarà a Berlín, on s'espera que hi hagi el doble de participants. No ens el pensem pas perdre.

Last modified on Divendres, 23 Març 2018 12:32
Rate this item
(0 votes)
Pere Figuerola

Latest from Pere Figuerola