La recerca de l’ICP als resums anuals de notícies científiques del 2013

La descripció del fèmur d'Orrorin tugenensis ha aportat noves claus sobre els orígens del bipedisme

La descripció del fèmur d’Orrorin tugenensis publicat a Nature Communications per diversos investigadors del Grup de Recerca de Paleoprimatologia de l’ICP o l’article a Cretaceous Research amb la troballa de 4 noves oospècies de dinosaures a Coll de Nargó del Grup de Recerca de Mesozoic, han format part d’alguns dels resums de notícies científiques d’aquest any 2013 de revistes tan prestigioses com Scientific American o de l’agència de notícies científiques SINC.

Amb el canvi d’any, als mitjans de comunicació proliferen els reculls de les notícies més rellevants d’aquest 2013. En l’àmbit de la ciència, els mitjans especialitzats també fan una selecció de les publicacions que consideren més remarcables de les diverses disciplines científiques. Enguany, la recerca que es du a terme a l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) apareix en diverses d’aquestes publicacions, una petita mostra de la bona feina que fan els investigadors del centre i de la qualitat de la seva recerca.

Kate Wong, editora de la revista de divulgació científica Scientific American, ha inclòs en la seva selecció de les notícies sobre paleontologia més importants del 2013, la descripció del fèmur d’Orrorin tugenensis publicada el mes de desembre a Nature Communicactions. L’article el signa Sergio Almécija i compta amb la participació d’altres investigadors de l’ICP com David M. Alba, Marta Pina i Salvador Moyà, conjuntament amb altres investigadors de la Grand Valley State University (Michigan) o la Stony Brook University Medical Center (Nova York).

El fèmur d'Orrorin va ser comparat amb el d'altres espècies actuals i fòssils

L’article descriu el fèmur d’aquest membre primitiu del llinatge humà que va viure a Kenya fa 6 milions d’anys i que revela una combinació única de caràcters primitius i moderns. L’estudi d’aquest fòssil es va realitzar amb tècniques de morfometria geomètrica en 3D de darrera generació i la seva anàlisi és consistent amb la idea que Orrorin va ser una de les primeres espècies que va caminar sobre dues potes, el que suposa un avenç molt important en la comprensió dels orígens del bipedisme humà.

Scientific American destaca també la troballa del crani número 5 a Dmanisi (Georgia) de fa 1.7 milions d’anys publicada a Science el mes d’octubre i que planteja la possibilitat que la diversitat d’espècies d’humans fos inferior a la que es considerava fins ara. L’investigador de l’ICP Marc Furió estava excavant a Georgia durant la troballa d’aquest crani el mes d’agost de 2005 i explica com va viure el moment en el blog que publica a Investigación y Ciencia.

Recreació de l'humà del crani 5 de Dmanisi, Georgia (J.H. Matternes)

SINC, l’agència pública d’àmbit estatal especialitzada en notícies científiques, destaca en el seu recull de notícies l’article publicat per l’investigador de l’ICP Albert Garcia Sellés a Cretaceous Research el mes de març on identifica 4 noves oospècies a Coll de Nargó (Lleida). La troballa suposa que diferents tipus de dinosaures van coexistir en el temps en aquesta zona de nidificació del Pirineu i també determina la presència de Cairanoolithus per primera vegada a la Península Ibèrica, un tipus d'ou que només es coneixia al sud de França.

Detall de la niuada extreta de Coll de Nargó l'any 2009.

Durant l’any 2013, els investigadors de l’ICP han publicat més de 70 articles en revistes SCI.

+ info:

- Identificades quatre noves espècies d'ous de dinosaure a Coll de Nargó

- El fèmur d’Orrorin tugenensis, una nova passa cap als orígens del bipedisme

Last modified on Divendres, 23 Març 2018 14:10
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca