L'investigador Arnau Bolet en un moment de la defensa de la tesi (ICP)

L’investigador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) Arnau Bolet, va presentar el passat dia 16 de gener la tesi intitulada “Història evolutiva dels llangardaixos a la Península Ibèrica” per optar al títol de doctor en Geologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El tribunal va atorgar la màxima qualificació al seu treball i va destacar la qualitat de la seva recerca, que inclou la descripció de noves espècies per a la ciència.

La tesi, dirigida per la Dra. Susan E. Evans (University College of London) i el Dr. Àngel Galobart, cap del Grup de Recerca del Mesozoic de l’ICP, és una exhaustiva revisió del coneixement previ de llangardaixos i amfisbenes (un grup poc conegut de rèptils escamosos adaptats a la vida sota terra) de la Península Ibèrica del Juràssic al Quaternari. A més, el ja Dr. Arnau Bolet, inclou en la seva tesi la descripció de noves espècies trobades als jaciments de La Pedrera de Meià (al Montsec) i de Las Hoyas (a Cuenca), així com de nous exemplars d’espècies ja conegudes que han servit per precisar la seva classificació taxonòmica, proporcionant també informació paleobiogeogràfica i paleoecològica.

Entre les noves espècies descrites destaquen Jucaraseps grandipes, un  llangardaix molt petit (uns 27 mil·límetres de llargada sense comptar la cua) de fa 120 milions d’anys i que probablement s’alimentava de petits insectes i Pedrerasaurus latifrontalis, un rèptil de fa 140 milions d’anys  del que només se’n coneix un únic exemplar articulat que preserva algunes traces de la pell i que ha estat inclòs dins del grup dels Scincogekkonomorpha. L’investigador de l’ICP s’ha convertit en un veritable especialista de referència en la taxonomia dels llangardaixos en un ample període de temps (del Cretaci al Miocè) de la Península Ibèrica.

Reconstrucció de Pedrerasauris latifrontalis (Mauricio Antón / ICP)

El jurat va destacar la qualitat de la recerca desenvolupada per Arnau Bolet els darrers anys i va atorgar la màxima qualificació posible a la seva tesi: excel·lent “cum laude”.

Notícies relacionades:

- Descrit un nou i diminut llangardaix del jaciment cretaci de Las Hoyas a Conca

Last modified on Divendres, 23 Març 2018 14:13
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b