Arriba la segona edició dels ’’Cafès Científics. Sabadell, 2014’’

 

Els eclipsis, l'origen de la vida, les aplicacions de la cristal·lografia, el model energètic, la biodiversitat vegetal, el càncer de mama, la física de partícules o el canvi climàtic seran alguns dels temes que es tractaran en aquesta segona edició del programa de divulgació científica "Cafès Científics. Sabadell, 2014" una iniciativa que vol ser un punt de trobada entre la ciència i la ciutadania en un format lúdic i que organitzen 8 entitats de la ciutat que fan recerca o treballen per afavorir el coneixement de la ciència i dels seus resultats.

L'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC), l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach, la Corporació Sanitària Parc Taulí, La Ruda, Som Energia, i la Unió Excursionista de Sabadell (UES) inicien aquest mes de febrer la segona edició del programa de Cafès Científics a Sabadell. L'èxit assolit en l'edició de 2013 ha animat les entitats organitzadores a repetir la iniciativa, a la que enguany s'hi han sumat tres noves entitats.

L’objectiu dels Cafès Científics és oferir als ciutadans i ciutadanes la possibilitat de parlar i intercanviar opinions sobre temes científics amb un expert de referència en un ambient distès. L'espai escollit per a aquesta conversa entre ciència i societat és el Bar de Ca l'Estruch, un referent de l'activitat cultural de la ciutat. Amb un cafè, una copa de vi o qualsevol altra beguda a la mà, l’esperit d’aquesta iniciativa és el d’afavorir el debat científic en el marc dels reptes de la societat actual i dels interessos individuals dels assistents. Entreteniment i rigor, debat i conversa: la ciència en clau sabadellenca.

De febrer a novembre de 2014, un dijous al mes, a les 7 de la tarda, cadascuna de les entitats organitzadores que fan recerca en ciència o que tenen com un dels seus objectius afavorir el coneixement de la ciència i dels seus resultats, iniciarà una conversa a partir de  les idees més importants i de la recerca recent al voltant d'un tema determinat.

Imatge d'un dels Cafès Científics de l'edició de 2013

El programa “Cafès Científics. Sabadell, 2014” s’enceta el dijous dia 20 de febrer amb Eduard Massó, catedràtic de física teòrica a la UAB, amb el tema “Microcosmos i Macrocosmos, anada i tornada”, on explicarà les relacions entre l’estudi de l’univers i el de les partícules elementals. El mes de març, la biòloga Lisette Vall parlarà de la cultura de les herbes remeieres i culinàries de Sant Llorenç del Munt. “Els caçadors d’eclipsis de sol” serà el tema a debatre durant el mes de març amb Angel Massallé, president de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell.

Al maig, l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) proposarà un viatge per la història de la vida al nostre planeta de la mà de  Josep Marmi, investigador del Grup de Recerca de Mesozoic, sota el títol “Des del Big Bang al món en què vivim. Un passeig de 4.600 milions d'anys”. El darrer Cafè abans de les vacances d'estiu el protagonitzarà Manel Sabés, Dr. en Bioquímica i Professor titular de Biofísica a la Facultat de Medicina de la UAB, que amb la xerrada “Mirant cristalls amb els ulls d’un sincrotró” introduirà el públic al món de la cristal·lografia i les seves aplicacions en el camp de la biomedicina.

El cicle es reprendrà a la tardor amb tres sessions més: el 25 de setembre, Melcior Sentís, consultor sènior responsable de l'àmbit de Radiologia Mamària i Ginecològica de la UDIAT, de la Corporació Sanitària Parc Taulí parlarà de "El càncer de mama. Una mirada diferent". Les sessions continuaran els mesos d’octubre i novembre amb temes relacionats amb el model energètic i el medi ambient. El mes d’octubre, Jofre Carnicer, biòleg i membre de Som Energia, parlarà de “Sostenibilitat, energia y el sistema financer global” i el mes de novembre, Maties Serracant, geògraf, plantejarà el tema de "La mitigació del canvi climàtic des dels municipis: l'urbanisme i la mobilitat com a estratègies transformadores".

Els Cafès Científics són una acció de divulgació científica liderada inicialment per la societat civil que es va posar en marxa el 1998 a Leeds (Anglaterra) amb l'objectiu era parlar de ciència fora de l'entorn acadèmic amb l’objectiu d’atraure el públic no habitual. Els Cafès científics de Sabadell s'han unit a la xarxa internacional de Cafès Científics.

Podeu consultar el programa complet dels Cafès Científics en aquest enllaç.

Last modified on Divendres, 23 Març 2018 14:23
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca