Print this page

"Babie louie", un embrió d'oviraptor, és la imatge principal de la exposició.

L’Espai Dinosfera de Coll de Nargó acull de l’11 de juliol al 28 d’agost “L’eclosió del passat: ous i cries de dinosaures”, una exposició sobre la reproducció d’aquests animals. La mostra inclou nius i ous de grans dimensions d’arreu del món i vol contribuir a donar a conèixer l’espectacular registre fòssil dels jaciments de dinosaures dels Pirineus. L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont coordina la itinerància d’aquesta mostra que s’exhibirà a Sabadell a partir del mes de setembre.

L’exposició “L’eclosió del passat: ous i cries de dinosaures” presenta una nova perspectiva del món dels dinosaures a través de l’estudi dels seus ous, embrions i cries. Mitjançant una combinació de ciència i art, la mostra posa a l’abast del visitant una espectacular col·lecció de nius i ous de dinosaure dels Estats Units, Argentina o la Xina, que acompanyaran la niada més gran d’ous de dinosaure d’Europa que es va trobar l’any 2005 en el jaciment de Pinyes, a Coll de Nargó, i que des de l’any 2012 està allotjada a l’Espai Dinosfera de la mateixa localitat.

L'Espai Dinosfera exhibeix la niada més gran trobada a Europa (ICP)

Els continguts de “L’eclosió del passat: ous i cries de dinosaures” se centren en la reproducció de diversos grups d’aquests animals. És una mostra interactiva adreçada a totes les edats que convida al visitant a tocar un niu reconstruït de més de 2 metres de diàmetre d’un oviraptor, ossos reals de dinosaures hadrosaures o a excavar en diferents estacions per trobar ous enterrats de sauròpode. Una de les peces més espectaculars és la reconstrucció d’un embrió d’oviraptor trobat a la Xina l’any 1993 i conegut com a “Baby Louie”, que és la imatge principal de l’exposició.

La mostra, que s’exhibeix per primer cop a Catalunya, ha estat produïda per l’empresa nord-americana The Stone Company, en col·laboració amb l’australiana Gondwana Studios. L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i l’Ajuntament de Coll de Nargó han coordinat la seva adaptació a l’Espai Dinosfera, on s’exhibirà de l’11 de juliol al 28 d’agost, coincidint amb l’època de major afluència de visitants al poble. L’any passat, l’Espai Dinosfera va rebre més de 2.000 visitants durant els mesos de juliol i agost i espera augmentar el nombre de visites amb aquesta nova mostra.

Esquelet articulat de ceratòpsid amb les seves cries (Gondwana Studios)

L'Espai Dinosfera obrirà durant aquests dos mesos de dilluns a dissabte, d'11 a 14h i de 17 a 20h i els diumenges i festius, d'11 a 14h. El dia 28 d’agost l’exposició tancarà portes i es traslladarà al Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i a l’Espai Cultura de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, a Sabadell, on romandrà fins a mitjans de gener. “L’eclosió del passat: ous i cries de dinosaures” (nom original “Hatching the past: dinosaur eggs & babies”, ha estat exposada a diversos museus dels Estats Units, Mèxic, Austràlia i Nova Zelanda.

El dia de la inauguració a les 19h, Luis Rey, paleoi·lustrador que ha realitzat algunes de les il·lustracions de la exposició, pronunciarà la conferència "Reviviendo dinosaurios", on explicarà com fa les espectaculars reconstruccions d'aquests animals.

Els jaciments de la zona de Coll de Nargó són els més importants d’Europa pel que fa a ous de dinosaures i han permès descriure noves espècies per a la ciència els darrers anys. Amb aquesta mostra, l’Institut Català de Paleontologia i l’Ajuntament de Coll de Nargó volen contribuir a donar a conèixer aquest patrimoni paleontològic excepcional. Al Pirineu s’hi troben les restes dels darrers dinosaures que van viure al planeta, poc temps abans de la seva extinció fa uns 65 milions d’anys.

La Diputació de Lleida, l'IDAPA, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Obra Social "la Caixa"  i el Consorci Paleontologia i Entorn han participat en aquesta exposició.

 

Last modified on Dijous, 05 Març 2015 12:52
Rate this item
(0 votes)
Pere Figuerola

Latest from Pere Figuerola

Related items