Isaac Casanovas i Vilar

Grup de Recerca en Paleoecologia i Biocronologia
Cap de grup júnior

(Canet, 1980)

Llicenciat en Geologia al 2002 per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctorat per la mateixa universitat amb una tesi sobre les faunes de rosegadors del Miocè català. Durant la realització de la seva tesi ja publicà diversos articles en revistes internacionals, incloent les principals revistes indexades (SCI) de la seva especialitat com Palaeogeogr.Palaeoclimatol.Palaeoecol. (Casanovas-Vilar & Agustí 2007). Per una altra banda, inicià una col·laboració amb el grup de recerca en paleoprimatologia de l’IPS encapçalat pel Prof. Salvador Moyà-Solà, ocupant-se de la datació dels jaciments amb primats fòssils mitjançant la bioestratigrafia basada en rosegadors. Aquesta col·laboració es veuria reflectida en la participació en una publicació d’altíssim impacte a la revista Science (Moyà-Solà et al. 2004). En finalitzar la tesi s’incorporà a l’Institut Català de Paleontologia (ICP) on s’especialitzà en l’estudi de les faunes de rosegadors del Miocè i la seva aplicació a estudis biocronològics i paleoecològics. Al 2008 realitza diverses estades curtes al Naturalis Biodiversity Center (Leiden, Holanda) i condueix un ambiciós estudi sobre la paleobiogeografia de les faunes de mamífers del Miocè europeu que finalment es publica a J.Biogoegr., una de les principals revistes en ecologia (Casanovas-Vilar et al. 2010).

Entre el 2009 i el 2012 també realitza estades de recerca més llargues com a investigador visitant a la Università degli Studi di Firenze (Florència, Itàlia), on en col·laboració amb l’equip del Prof. Lorenzo Rook s’ocupa de l’estudi de les faunes insulars del Miocè de la Toscana i Sardenya, publicant els seus resultats en diverses revistes especialitzades (Casanovas-Vilar et al. 2011 Geobios, Casanovas-Vilar et al. 2011 J.Hum.Evol.). Durant tot aquest període continuà vinculat a l’ICP ocupant-se principalment de la datació dels jaciments amb primats del Miocè d’Europa, un treball que culmina amb una síntesi publicada a la prestigiosa revista multidisciplinar Proc.Natl.Acad.Sc.USA (Casanovas-Vilar et al., 2011). Entre el 2011 i el 2013 gaudí d’un contracte ‘Juan de la Cierva’ del Ministerio de Economía y Competitividad (MINECO) i dirigí un projecte de recerca del MINECO (CGL2010-21672) sobre la reconstrucció de la paleobiologia dels petits mamífers fòssils mitjançant l’ús de tècniques modernes. Entre 2014 i 2019 gaudeix d’un contracte ‘Ramón y Cajal’ del MINECO vinculat a l’ICP pel període 2014-2019. També ha dirigit diversos projectes quadriennals de recerca en paleontologia (2014-2017, 2018-2021, 2022-2025) finançats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Des de 2022 és co-investigador principal d’un projecte quadriennal de recerca del MICINN (PID2020-117289GB-I00) que analitza la dinàmica de la paleobiodiversitat de mamífers del Miocè. Actualment és cap del nou Grup de Recerca en Paleoecologia i Biocronologia de l’Àrea de Recerca de Cenozoic de l’ICP. És autor de més de 200 publicacions científiques, de les quals 60 corresponen a articles en revistes indexades multidisciplinàries (Science, Proc.Natl.Acad.Sci.USA, PLoS One), especialitzades en biologia (eLife, BMC Biology, J.Biogeogr.), antropologia (J.Hum.Evol., Am.J. Phys.Anthropol.) i la paleontolgia (Palaeogeogr. Palaeoclimatol.Palaeoecol., Pap.Paleontol., J.Vert.Pal., C.R.Palevol.). Ha dirigit una tesi doctoral (2020) i diverses tesis de grau i de màster.

Perfil i publicacions a ORCID: https://orcid.org/0000-0001-7092-9622

Correu-E: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Last modified on Divendres, 28 abril 2023 09:12
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca