Print this page

Cafès científics. Sabadell, 2018

07 Jul 2015
44443 times

Tornen els Cafès Científics a Sabadell! Per sisè any consecutiu, l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC), l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, la Fundació Parc Taulí, la Unió Excursionista de Sabadell (UES), la Fundació Bosch i Cardellach i La Ruda repeteixen aquesta iniciativa de divulgació científica adreçada a ciutadans i ciutadanes de Sabadell. En aquesta edició s'ha sumat a la iniciativa la filial del Vallès Occidental de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i la Salut de Catalunya i de Balears

Els Cafès Científics són xerrades informals d'experts de diversos camps de la ciència que plantegen un tema científic d'interès al voltant del qual el públic pot preguntar i opinar. L'objectiu és facilitar el contacte entre els ciutadans i els científics en un entorn lúdic.

Si us agrada parlar i sentir a parlar de ciència, ho podreu fer un dimarts al mes tot prenent una beguda al bar de la Unió Excursionista de Sabadell  (c/ de la Salut, 14-16, Sabadell). Totes les xerrades són a les 7 de la tarda. L'activitat és gratuïta.

Aquest és el programa de xerrades per al 2018, que també us podeu descarregar en aquest enllaç.

PROGRAMA

20 de febrer – ADENC

Boscos, ventades, incendis i biodiversitat. A càrrec de Joan Cuscó, estudiant de biologia ambiental i membre de la Junta de l'ADENC.

Es parlarà de l'estudi fet per l'ADENC de les ventades del 2014 i el seu efecte sobre els boscos del Parc Grípia Ribatallada. Es discutirà sobre com trobar un equilibri entre la gestió de la biodiversitat i la prevenció dels incendis forestals.

 

20 de març – La Ruda. Amics de Can Deu per a l'Agricultura Ecològica

Fertilitats del sòl, el compost. A càrrec de Pere Muñoz, enginyer agrònom del servei de sostenibilitat i gestió d'ecosistemes de l'Ajuntament de sabadell.

S’explicaran experiències de camp sobre fertilització del sòl amb compost urbà i com la matèria orgànica millora la terra.

 

17 d’abril - Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

Vida (i mort) abans dels dinosaures. A càrrec de Josep Fortuny, Cap de l'àrea de Paleontologia Virtual de l’Institut.

Malgrat que probablement l'extinció que va acabar amb els dinosaures és la més coneguda (i fins i tot cinematogràfica), al llarg de la història de la vida a la Terra hi ha hagut extincions molt més massives. En aquest Cafè Científic descobrirem el que s'ha anomenat "la mare de totes les extincions" i alguns dels estranys animals que hi havia a Catalunya durant el Permià, fa més de 250 milions d'anys, molt abans que els dinosaures apareguessin i s'extingissin a tot el planeta.

 

22 de maig – Corporació Sanitària Parc Taulí

L'Ictus: què cal saber? A càrrec de David Cànovas, metge especialista del Servei de Neurologia del Parc Taulí.

L'Ictus és la principal causa de discapacitat i una les tres primeres causes de mortalitat al nostre país. Però, malgrat això, moltes persones encara tenen molts interrogants sobre aquesta malaltia. Què cal saber? Com es pot detectar? Com cal actuar? Es pot prevenir?

 

19 de juny – Agrupació Astronòmica de Sabadell

Naixement, vida i mort del nostre Sol. A càrrec de Xavier Bros, President de l'Agrupació i expert astrònom amateur.

El Sol és una estrella mitjana, i com totes les estrelles va néixer a partir d'una nebulosa; ara està en plena activitat i d'aquí milers de milions d'anys es morirà. En aquest cafè científic ens explicaran com ha estat, és i serà tot aquest procés vital de la nostra estrella.

 

25 de setembre – Unió Excursionista de Sabadell

Desplaçar-se cada dia per anar a treballar: impacte social i ecològic. A càrrec de Montserrat Llobet, investigadora de Responsabilitat Social i Qualitat de Vida, Economista i doctora en Polítiques Públiques i Transformació Social (IGOP-UAB).

S’explicarà quina és la petjada social i ecològica dels desplaçaments laborals i com podem valorar l'impacte dels nostres desplaçaments laborals sobre la comunitat i el medi ambient.

 

23 d’octubre – Fundació Bosch i Cardellach

Infeccions de transmissió sexual en l’actualitat. A càrrec de Mercè Alsina, metge especialista en dermatologia de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Actualment les infeccions de transmissió sexual continuen vigents, i tot i la informació i recursos disponibles, i els casos continuen augmentant en el nostre entorn.

 

20 de novembre - Acadèmia de Ciències Mèdiques, filial del Vallès Occidental

Consells per a viatjar i no emmalaltir. A càrrec de Bernat Font, metge internista; especialista en infeccions, responsable de la Unitat d'Atenció al Viatger.

Ens donaran a conèixer recomanacions i mesures de prevenció a l'hora de viatjar.

 

Last modified on Dimarts, 13 Febrer 2018 15:42
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Latest from Super User