Pere Figuerola

OPEN CALL FOR DIRECTOR AT THE INSTITUT CATALÀ DE PALEONTOLOGIA MIQUEL CRUSAFONT

The board of the Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) approved on 29, novembre 2016, the selection process of a new director of the center to replace Salvador Moyà

Candidates who wish to apply for the ICP position must have a relevant curriculum in the field of vertebrate paleontology, as well as experience in management, planning and resource allocation. The detailed call can be consulted in this link.

Deadline for submitting applications ends on January 13, 2017.

CONVOCATÒRIA OBERTA A LA PLAÇA DE DIRECTOR DE L'INSTITUT CATALÀ DE PALEONTOLOGIA MIQUEL CRUSAFONT

El Patronat de la Fundació Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) ha aprovat amb data 29 de novembre de 2016 el procés de selecció d’un nou director de l’Institut en substitució de Salvador Moyà.

Els candidats que vulguin optar al càrrec de l’ICP han de tenir un currículum rellevant en l’àmbit de la paleontologia de vertebrats, així com experiència en la gestió, la planificació i l’assignació de recursos. La convocatòria detallada es pot consultar en aquest enllaç.

El termini de presentació de candidatures finalitza el 13 de gener de 2017.

El Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) exposa la nova escultura de l’hominoïdeu Pliobates cataloniae, popularment conegut com a “Laia”.  L’escultura ha estat elaborada per l’artista i biòleg Ramon López i ha comptat amb l’impuls de l’Obra Social “la Caixa”.  La presentació s'ha fet coincidir amb l'emissió aquesta setmana del programa de divulgació científica “Quèquicom” del Canal 33 en el capítol “Laia, una branca en l’evolució humana”. A banda de l'escultura, també s'ha presentat la remodelació de l'exposició de la planta baixa posant a l'abast del visitant part de la col·lecció de l'ICP.

La col·laboració de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) amb l’empresa Omya que explota la pedrera de Castellet i la Gornal (Alt Penedès), ha permès extreure les 25 tones de sediment d’un jaciment molt ben conservat d’uns 16 milions d’anys d’antiguitat. Fins al moment, s’han recuperat restes de carnívors, bòvids i rosegadors, un fet que fa pensar als investigadors que proporcionarà moltes altres restes d’interès científic. El Miocè mitjà, temps geològic al que pertany el jaciment, és una època poc representada a Catalunya.

Researchers from the Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) and the Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), have discovered in Vallcebre (Barcelona) an impression fossil with the surface of the skin of a dinosaur from the Late Cretaceous, a period right before their extinction. Its characteristics make it a unique discovery in Europe. The finding has been published in the Geological Magazine.

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), han descobert a Vallcebre (Berguedà, Barcelona) una impressió fòssil de la superfície de la pell d’un dinosaure del Cretaci Superior, una època molt propera a la seva extinció. A tot el món s’han recuperat molt poques impressions de pell de dinosaure i a Europa només hi ha registres a Astúries i a Portugal. La troballa ha estat publicada a la revista Geological Magazine.

An investigation in a quarry at Vale de Meios (Portugal) has revealed more than 80 tracks belonging to carnivorous dinosaurs of the Megalosauridae group. The 700 footprints found are the largest in the Iberian peninsula and could belong to a small number of individuals that consistently fished in the area taking advantage of the low tide. The research is led by Razzolini Novella , from the Catalan Institute of Paleontology Miquel Crusafont (ICP ) and has been published in a paper on Scientific Reports.

Una investigació en una pedrera del Vale de Meios (Portugal) ha revelat més de 80 rastres de dinosaures carnívors del grup dels megalosàurids. La concentració de més 700 petjades d’aquests caçadors solitaris suposa una excepcional troballa. Els rastres corresponen al recorregut que feien els dinosaures que aprofitaven la baixada de la marea per alimentar-se dels animals atrapats en les aigües superficials d’una llacuna interior. La recerca està encapçalada per Novella Razzolini, investigadora de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i ha estat publicada a la revista Scientific Reports.

Un estudi publicat a la revista Scientific Reports analitza la biomecànica del crani dels temnospòndils –un grup d’amfibis extints de grans dimensions– per aclarir quin era el paper d’aquests animals en els ecosistemes de fa 250 milions d’anys. Els resultats mostren una posició diferent a la que ocupen les salamandres actuals, però també diferent a la dels cocodrils, als que s’hi assemblen en mida i aspecte. La recerca, basada en tècniques de biomecànica computacional, està encapçalada per Josep Fortuny, investigador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP).

Los mamíferos que evolucionan en las islas tienden a adquirir un tamaño corporal muy superior a la de sus homólogos continentales. Este hecho -conocido como la "regla de islas" - ha sido el objeto de la tesis doctoral que ha defendido Blanca Moncunill. En su trabajo de tesis, la investigadora del Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont ha analizado más de 170 especies actuales de micromamíferos (ratones, musarañas y conejos, entre otros grupos) para estimar el tamaño corporal de los individuos de 22 especies extintas.

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b