Geometric Morphometrics

20 Jul 2009
217 times

 

Morfòlegs d’arreu del món es reuneixen a Sabadell en el I Iberian Symposium on Geometric Morphometrics, però abans, tres d’aquests científics capdavanters ens il·lustren en el camp de la morfometria al Curs Geometric Morphometrics, organitzat per l’Institut Català de Paleontologia (ICP) i que es celebra a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), durant els dies 20, 21 i 22 de Juliol de 10 a 13h i de 15 a 19h, cada dia.


Aprofitant la benentesa del I Iberian Symposium on Geometric Morphometrics, els professors Markus Bastir, Christian Klinberg i Jesús Marugán, ens aproparan a l’ús i la metodologia del software utilitzat en la Morfometria Geomètrica. La tècnica emprada en Morfometria Geomètrica treballa amb uns punts seleccionats anomenats punts equivalents. Per després, comparar la posició d’aquests punts a les diferents formes estudiades. Aquesta metodologia permet quantificar doncs, la “forma pura” de qualsevol objecte, eliminant totes les diferències que puguin resultar de les diferències entre la mida dels objectes a comparar o de les diferències en l’orientació dels objectes, al prendre les fotografies. Es tracta doncs, d’una eina capdavantera, que ofereix nombrosos avantatges enfront de la morfometria clàssica, permetent estudiar i comprendre molt millor els canvis en la forma.
D’Arcy Thompson fou el primer científic que desenvolupà, al 1942, alguns conceptes bàsics d’aquesta novedosa metodologia en l’estudi de la forma: la Morfometria Geomètrica. Tot i així, el veritable desenvolupament d’aquest camp no arribà fins a mitjans dels anys 80, i des de llavors, la morfometria geomètrica s’ha convertit en una eina fonamental en estudis sobre l’evolució dels éssers vius i també s’ha introduït en altres disciplines com per exemple, l’ecologia o la medicina. És per aquest motiu, que l’Institut Català de Paleontologia (ICP), no es conforma només, organitzant cursos introductoris que difonguin aquestes noves estratègies de treball. Els propers 23, 24 i 25 de Juliol l’ICP acull el “I Iberian Symposium on Geometric Morphometrics”, organitzat pel propi Institut i amb la col·laboració de la Universidad Autónoma de Madrid, la Universitat de València i el Museo Nacional de Ciencias Naturales.


En aquest primer congrés ibèric de morfometria geomètrica, científics de tot el món visitaran Sabadell per donar a conèixer les seves troballes en aquest camp. Es presentaran 46 treballs que s’emmarquen en els camps de la paleontologia, l’antropologia, la genètica, la biologia evolutiva, l’ecologia i la medicina. A més, tindran lloc tres conferències plenàries a càrrec de científics capdavanters en aquest camp: els doctors Dennis Slice (Department of Scientific Computing, Florida State University, Estats Units), Christian Klingenberg (School of Bilogical Sciences, University of Manchester, Regne Unit) i Paul O’Higgins (Functional Morphology and Evolution Research Unit, Hull Medical School, Regne Unit). Les xerrades i conferències tindran lloc a l’Auditori de la Caixa de Sabadell que també serà el lloc on es celebrarà la recepció dels assistents el dia 23 de Juliol a les set de la tarda.

Last modified on Diumenge, 18 Març 2018 17:36
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b