Vista exterior de la nova seu de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)

Aquesta setmana, l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) ha començat a ocupar la nova seu al Campus de la UAB i que, ben aviat, també serà la seu de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA). Amb aquest trasllat, el personal de l’ICP disposarà de noves i millors instal·lacions per seguir fent recerca al voltant de la paleontologia. El nou edifici ICTA-ICP ha estat construït amb criteris de sostenibilitat que li han permès obtenir la qualificació A de certificació energètica.

L’edifici ICTA-ICP, situat a l’entrada sud del Campus de la UAB, al costat de l’edifici Eureka, té una superfície de 9.400 metres quadrats distribuïts en 6 plantes, quatre de les quals són de despatxos, laboratoris i espais comuns, una planta de pàrquing i una de magatzem de fòssils. El personal de l’ICP ocupa la segona planta d’aquest edifici i part de la tercera, on s’hi ha instal·lat el laboratori de Preparació, Conservació i Restauració de Fòssils que abans es trobava en uns mòduls independents de la seu principal al mateix campus.

Les instal·lacions del nou edifici permetran als investigadors treballar en millors condicions d’espai, ja que els mòduls que havien ocupat els darrers anys havien quedat petits. Salvador Moyà, director de l’ICP, ha comentat sobre la nova situació: “una vegada, un director del CERCA em va dir que es pot fer recerca en uns barracons. I tenia raó, ho hem fet durant set anys amb magnífics resultats, però quan dónes bones eines en forma de laboratoris, medis, un ambient de treball agradable i estimulant, es crea una atmosfera que pot proporcionar resultats espectaculars i, al mateix temps, és capaç d'atreure l’interès d’investigadors de fora. Sense cap mena de dubte, ara comença una nova era en la recerca de l’ICP”.

El nou edifici té una superfície útil de més de 2.200 m2 entre despatxos i laboratoris. Ha costat uns 8 milions d’euros i ha estat cofinançat per un programa operatiu FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) de Catalunya 2007-2013.

Imatges interiors de l'edifici ICTA-ICP

Un edifici intel·ligent i respectuós amb el medi ambient

L’edifici ICTA-ICP ha estat dissenyat per dos despatxos d’arquitectes, dataAE i H Arquitectes, amb una clara aposta per la sostenibilitat, tant pel que fa al consum d’energia i d’aigua en el seu funcionament com en els materials emprats per la seva construcció. Des de l’exterior, l’edifici recorda a un hivernacle a causa de la pell exterior, d’acer galvanitzat i tancament de policarbonat. Aquesta coberta de baix cost té unes altes prestacions bioclimàtiques que permeten regular les condicions a l’interior.

Detall de la pell exterior bioclimàtica del nou edifici

La pell exterior de l’edifici s’adapta automàticament, obrint-se o tancant-se, i regula la temperatura, humitat, pluja, vent i radiació solar per aconseguir en cada moment les millors condicions bioclimàtiques a l’interior. Garanteix un espai intermedi temperat entre 16 i 30oC que fa de coixí tèrmic reduint la demanda energètica. A més, l’edifici utilitza la geotèrmia (la calor que genera la Terra) per a temperar l’interior. Gràcies a aquests elements, l’edifici ha aconseguit la certificació energètica amb una qualificació d’etiqueta A: reducció del 62% del consum.

Pati interior

A l’interior, l’edifici disposa de quatre patis centrals per garantir una bona qualitat de llum i ventilació natural a tots els espais de treball per minimitzar les càrregues tèrmiques internes de la llum artificial i ajudar a dissipar. Els espais intermedis estan enjardinats, amb espècies adequades a cada lloc i que, a banda de tenir un component estètic, ajusten el gradient d’humitat a l’interior de l’edifici.

L’edifici també està dissenyat per reduir el consum d’aigua, optimitzant la demanda i el consum a partir de la reutilització de les aigües pluvials, grises, grogues i negres, el que permet una reducció del 90% del consum d’aigua potable. Les aigües pluvials s’utilitzen pel reg i els lavabos i les aigües residuals es fan servir per fer compost que és utilitzat com adob per a les plantes que hi ha a l’interior i l’exterior de l’edifici.

Last modified on Dijous, 05 Març 2015 12:57
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b