Pere Figuerola

Dijous, 21 de setembre, van reunir-se els màxims representants del conjunt d’universitats i centres de recerca de Catalunya per considerar la situació creada per les darreres actuacions del govern d’Espanya. Aquest és el comunicat oficial que que van emetre.

2.970 persones han visitat les exposicions o participat en alguna de les activitats que han organitzat els equipaments museogràfics d’Isona i Coll de Nargó i que formen part de la xarxa Dinosaures dels Pirineus. Aquesta iniciativa de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) vol donar a conèixer el patrimoni paleontològic i la recerca sobre els darrers dinosaures que van viure a Europa.

La productora Batabat amb l’assessorament científic de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), i amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología - Ministerio de Economía y Competitividad, els ajuntaments d’Isona - Conca Dellà i Sabadell, entre d’altres entitats, rodaran un documental sobre els darrers dinosaures que van viure als Pirineus.

Diumenge va morir en Josep Vicent Santafé Llopis (Pepe, pels amics), que durant molts anys va ser un dels paleontòlegs de referència de l’Instituto Provincial de Paleontologia de Sabadell (IPS), posteriorment Institut de Paleontologia Dr. M. Crusafont i que finalment esdevindria l’actual Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP).

En l’edició celebrada a Munich de l’1 al 3 d’agost del congrés anual de la European Association of Vertebrate Palaeontologists (EAVP), el més important de paleontologia de vertebrats a nivell europeu, els investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) han presentat 30 treballs en forma de xerrades i posters.

Un equip format per més de 20 paleontòlegs entre els quals hi ha el director de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), David M. Alba, publica un article a la revista Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology on es relacionen els grups faunístics d’aquest jaciment del Pliocè. La presència de giràfids o macacos confirma que la fauna africana va ser present a Europa com a mínim fins fa 4 milions d’anys.

El Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) de Sabadell ha renovat el segell SICTED, una distinció que s’atorga a aquelles empreses i serveis turístics que treballen per aconseguir una millor qualitat global en destins turístics. La setmana passada el Consorci de Turisme del Vallès Occidental va lliurar les acreditacions a diferents empreses del Vallès en el decurs d'una trobada del sector turístic que es va celebrar a Firantic de Sant Cugat.

Fins al 30 de juny del 2018 es pot visitar a l’Espai de Patrimoni del Palau Moja de Barcelona una vitrina que inclou diverses rèpliques de fòssils emblemàtics de la col·lecció de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP). Entre les peces destaquen els cranis de la Laia (Pliobates cataloniae) i en Pau (Pierolapithecus catalaunicus).

Un equip internacional de paleontòlegs encapçalat per la investigadora de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), Novella Razzolini, publica avui un article a la revista PLOS ONE on descriu una nova espècie de petjada de dinosaure carnívor de fa més de 150 milions d’anys. Els científics han analitzat uns rastres de més de 300 petjades tridàctiles trobades a Suïssa abans que fossin destruides per la construcció d’una autopista. En un altre article recent, el mateix equip d’investigadors descriu una de les petjades de dinosaure carnívor més gran del món. Correspon a una espècie de les dimensions del famós Tyrannosaurus rex.

 

 

 

Aquesta és només una petita mostra de la riquesa paleontològica de Catalunya. Les peces exposades en aquesta vitrina són rèpliques de peces excavades en diversos jaciments del país.

 

1. Pliobates cataloniae, la Laia

Un equip d’investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont va descriure a la revista Science a finals del 2015 el nou gènere i espècie d'hominoïdeu, Pliobates cataloniae, a partir d’un esquelet procedent de l’abocador de Can Mata (els Hostalets de Pierola, Catalunya). Les restes corresponen a una femella adulta que va ser batejada com a “Laia”. Pesava uns 4-5 kg, s’alimentava de fruits tous i grimpava per les capçades dels arbres penjant-se eventualment de les branques. Té 11,6 milions d’anys i, en termes de parentiu, tot just precedeix la divergència entre els homínids (grans antropomorfs i humans) i els hilobàtids (gibons), per la qual cosa té importants implicacions per a reconstruir el darrer ancestre comú de tots dos grups.

Les restes cranials es van trobar molt fragmentades i per tal d’estudiar-les es va fer una reconstrucció virtual a partir d’imatges d’escanejos de tomografia computada d’alta resolució. Gràcies a això es va poder imprimir en 3D el model que esteu observant.

Més informació sobre Pliobates cataloniae


2. Isochirotherium, petjada fòssil de rèptil arcosaure

Aquesta petjada fòssil (icnita, en paleontologia) va ser trobada fortuïtament per membres del Centre Muntanyenc i de Recerca d’Olesa al maig del 2016. És una peça de 16 cm per 10 cm i conté la petjada de peu de l’icnogènere Isochirotherium, corresponent a rèptils antecessors dels dinosaures i cocodrils. L’aspecte d’aquests rèptils, anomenats arcosaures, era similar a la dels cocodrils actuals, també caminaven a quatre potes, però aquestes eren relativament més llargues i en una posició més vertical que les dels cocodrils. Els arcosaures van dominar els ecosistemes terrestres posteriors a l’extinció de finals del Permià (la més gran de la història de la Terra) just abans de l’aparició dels dinosaures.

La icnita de Puigventós, prop d’Olesa de Montserrat, correspon al Triàsic mitjà i és la millor preservada  de totes les petjades fossilitzades trobades fins ara a la Península Ibèrica, ja que fins i tot conserva impressions del detall de les urpes i de la pell.

Més informació sobre Iscohirotherium


3. Pierolapithecus catalaunicus, en Pau

L’any 2002 es descobrien a l'Abocador de Can Mata (els Hostalets de Pierola) un crani i algunes restes associades d’un primat hominoïdeu. En total es van recuperar 82 elements d’un esquelet parcial d’un mascle adult que van permetre descriure l’any 2004 el nou gènere i espècie Pierolapithecus catalaunicus,.

En Pau pesava uns 35 kg, menjava fruits i no tan sols es movia de forma quadrúpeda sinó que habitualment grimpava verticalment pels arbres. Representa l’evidència més antiga de la postura corporal ortògrada en tot el registre fòssil, però no presenta adaptacions per penjar-se de les branques, com tenen tots els antropomorfs actuals. Això indica que l’ortogràdia va evolucionar originàriament per grimpar verticalment, però no per a la suspensió, a diferència del que pensaven molts investigadors a partir de l’estudi de les formes actuals.

Els estudis de la seva edat i de les relacions de parentiu del gènere Pierolapithecus indiquen que és anterior a la separació entre el llinatge dels orangutans i el dels antropomorfs africans i els humans, fa uns 14 milions d’anys, la qual cosa fa que sigui un bon model d’ancestre comú del grup.

Més informació sobre Pierolapithecus catalaunicus


4. Albanosmilus jourdani, fals dents de sabre

 
Els barbourofèlids són uns carnívors extints també coneguts com a "falsos dents de sabre". Estan emparentats llunyanament amb els fèlids actuals i se’n coneixen diferents restes fòssils a l’Àfrica, Euràsia i Amèrica del Nord. En el cas del Vallès-Penedès, a Catalunya, les restes més antigues d’Albanosmilus són de fa uns 12 milions d’anys i s’han trobat a l’Abocador de Can Mata (els Hostalets de Pierola, l’Anoia). Les restes més modernes, en canvi, s’han trobat a Can Llobateres (Sabadell, el Vallès Occidental) i daten de fa uns 9.5 milions d’anys.

L'any 2013, investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) van publicar al Journal of Systematic Palaeontology la troballa de noves restes del barbourofèlid Albanosmilus jourdani, entre elles el crani que s'exposa. Van recuperar el crani complet, una calota i algunes mandíbules de jaciments dels Hostalets de Pierola i de Terrassa, i que, juntament amb les restes fòssils que ja es coneixien al Vallès-Penedès, van permetre confirmar que aquesta espècie correspon al gènere Albanosmilus, i no al gènere Sansanosmilus com es pensava fins aquell moment. L’estudi va analitzar una gran part de les restes de barbourofèlids conegudes i va mostrar que el gènere Barbourofelis s’hauria originat a Nord Amèrica durant el Miocè mitjà, després de la dispersió d’Albanosmilus per aquest continent des d’Euràsia. 

Més informació sobre Albanosmilus jourdani


5. Ou de dinosaure titanosaure

Aquest ou el va pondre un titanosaure, un grup de dinosaures herbívors i quadrúpedes que podien assolir mides gegantines. Formaven part dels dinosaures sauròpodes, el grup al que pertany l’animal més gran que mai hagi caminat per la Terra. La seva presència als Pirineus s'ha constatat tant pel descobriment d’ous, com per la presència de petjades i ossos. Els estudis científics han permès identificar un mínim de 8 formes diferents de dinosaures sauròpodes, gairebé totes elles englobades dins del grup dels Titanosaures en el període cronològic que va des de fa 72 a 66 milions d’anys. S’han identificat restes que corresponen a espècies de mida molt gran (sobre uns 15 metres de longitud) i altres més petites, en què un adult amb prou feines arribaria a uns 6 o 7 metres de longitud total.

Més informació sobre els Dinosaures dels Pirineus

 

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b