Pere Figuerola

L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), el Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica (CRIP) i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya han signat avui un conveni de col·laboració per  promoure les intervencions paleontològiques, la recerca i la difusió del patrimoni paleontològic dels Hostalets de Pierola, un municipi que té alguns dels jaciments del Miocè més importants del món.  

Un equip internacional d’investigadors encapçalat per Isaac Casanovas, de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), descriu en un article a la revista eLife el primer esquelet fòssil d’un esquirol volador. Pertany a l’espècie Miopetaurista neogrivensis, té 11,6 milions d’anys i és l’esquirol volador més antic que es coneix. Les restes provenen de l’Abocador de Can Mata (els Hostalets de Pierola, Catalunya), un dels jaciments del Miocè més importants del món i que els darrers anys ha proporcionat fòssils excepcionals de primats, elefants i tortugues gegants, entre altres grups faunístics.

El proppassat divendres es va presentar el volum 4 dels Quaderns Gelidencs d'Història i Societat dedicat als jaciments de vertebrats del Miocè inferior de Gelida. L'obra ha estat elaborada per diversos investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i editada per l'Ajuntament de Gelida. Es tracta d'un llibre de divulgació sobre la història de les excavacions paleontològiques al municipi, la seva geologia i les faunes del Miocè que hi van viure fa aproximadament 16 milions d'anys.

Investigador predoctoral. Faunes del Mesozoic

(Manacor, 1993)

Em vaig graduar en Biologia per la Universitat de Barcelona (2015) amb una menció en Biodiversitat, i Treball de Fi de Grau titulat: Review of the genus Caseyella Cantú-Chapa, 1976 (Ammonoidea: Desmoceratidae) and its species from the upper Aptian (Lower Cretaceous) of Mexico. Després vaig cursar part del Grau en Geologia, també a la Universitat de Barcelona (2016), tot i que no l'he finalitzat. Tinc el títol de Màster en Paleontologia Aplicada per la Universitat de València-Universitat d'Alacant (2017), amb el Treball de Fi de Màster titulat: Evolutionary trends in the Balearites-Pseudothurmannia genera boundary. Morphological variability, taxonomic and biostratigraphic implications for the late Hauterivian (Early Cretaceous) from the Betic Cordillera (Southern Iberian Peninsula, Western Mediterranean). Vaig obtenir la beca FI (Ajuts per a la contractació de personal investigador novell) de la Generalitat de Catalunya que vaig gaudir durant 5 mesos per a realitzar els estudis de doctorat a l'ICP (Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont). Actualment continuo com a doctorand a l'ICP amb una beca FPU (Ajudes per a la Formació de Professorat Universitari) del Ministeri de Cultura i Esports. El meu projecte de tesi es titula: Caracterització dels tetràpodes del Permià i Triàsic de les Gimnèsies (Illes Balears, Mediterrani Occidental): implicacions paleoecològiques i paleobiogeogràfiques, i se centra en l'estudi de restes òssies i petjades de les sèries permianes i triàsiques de les illes de Mallorca i Menorca.

Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

ResearchGate: https://www.researchgate.net/profile/Rafel_Matamales_Andreu2

ORCID: http://orcid.org/0000-0001-9914-0510

 

Carmen Nacarino, investigadora del Grup de Paleobiologia Evolutiva de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), va defensar divendres passat el seu treball de tesi per obtenir el títol de doctora en biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Nacarino ha centrat el seu estudi en les life histories de les espècies del gènere Equus, que inclou els cavalls, ases i zebres actuals, a més de diferents espècies extintes. El tribunal li va concedir la màxima qualificació.

6.394 persones han visitat les exposicions o participat en alguna de les activitats que han organitzat els equipaments museogràfics d’Isona (Pallars Jussà) i Coll de Nargó (Alt Urgell) i que formen part de la xarxa Dinosaures dels Pirineus. Aquesta iniciativa de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) vol donar a conèixer el patrimoni paleontològic i la recerca sobre els dinosaures que van viure al que avui és Catalunya. Als Pirineus s’hi troben les restes més recents de dinosaures a Europa.

Un equip d'investigadors descriu les restes més antigues de la península Ibèrica dels avantpassats del golut actual, el mustèlid terrestre més gran que existeix i en el qual es van inspirar els creadors del superheroi de Marvel "Lobezno". Els fòssils, del Miocè inferior, provenen de jaciments d'Aragó i Catalunya i permeten aclarir les relacions de parentiu entre diverses espècies extintes.

Investigadors de la Universitat Stony Brook i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) analitzen en un article publicat a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) com va canviar la morfologia dels dits dels peus per permetre el desplaçament bípede dels primers hominins. L’estudi revela que el dit gros del peu va mantenir la seva capacitat prensil fins fa relativament poc temps.

Un equip internacional de paleontòlegs amb la participació de Fabio M. Dalla Vecchia, investigador associat de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i reconegut especialista en pterosaures, han descrit l’espècie Caelestiventus hanseni de fa uns 200 milions d'anys antiguitat. Les restes de pterosaures triàsics són extremadament rars i habitualment es troben aixafats, però els fòssils recuperats a Utah es conserven en tres dimensions i inclouen bona part del crani i una falange de l'ala.

David Alba, Director de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i Miquel Puig i Raposo, Director General del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) van signar la setmana passada el conveni per a la integració de l’ICP al Portal de la Recerca de Catalunya (PRC) per tal que aquest portal reculli també l’activitat de recerca de l’Institut.

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b