Introducció a les Tècniques de Conservació-Preparació

11 febrer 2015
2424 times

II Curs d'Introducció a les Tècniques de Conservació-Preparació en Paleontologia

L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont organitza la segona edició del Curs teòrico – pràctic d’Introducció a les Tècniques de Conservació – Preparació - Restauració de Col·leccions Paleontològiques.

El curs s'estructura en dues parts. Una primera part introductòria, dedicada a la paleontologia i la recerca que es fa des del nostre centre. En la segona part, la principal del curs, s'aborden les diferents tècniques de conservació-preparació, tant al laboratori com al jaciment.

** Les inscripcions estan tancades. El curs finalment no es podrà fer. **

Lloc, dates i horari

El curs es farà en dues instal·lacions de l'ICP al Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. Les sessions del la secció "Introducció a la Paleontologia i les seves àrees d'investigació" es faran a l'Edifici ICP (situat entre les facultats de lletres i de ciències) i les sessions de preparació, conservació i restauració a les instal·lacions del Departament de Preparació i Conservació de l'ICP (Adreça: Campus Nord - cruïlla Passeig de Setembre i Passeig de les Acàcies, al costat del parc mòbil de la UAB).

És un curs intensiu d'un mes de durada: del 2 al 31 de juliol de 2012.

L'horari serà de dilluns a divendres, de 9:00 a 14:00.

 

Programa i professorat

Coordina: Sandra Val, Cap de Preparació i Conservació de l'ICP

Primer Bloc: Introducció a la Paleontologia i les seves diferents àrees d’investigació.

Les classes es realitzaran a l'Edifici ICP, situat entre les facultats de lletres i de ciències del Campus de la UAB.

Classes teòriques de màxim dues hores de duració, que seran realitzades pel nostre equip d’investigadors. Es tracta de donar a conèixer què és el que estudien els nostres investigadors  i remarcar la importància que té el realitzar una bona intervenció sobre els materials, evitant destruir ninguna informació important o que pugui resultar interessant per al seu estudi posterior.

 

Dilluns 2 Juliol 2012

11:00h-13:00h Introducció a la Paleontologia, a càrrec de Dr. Marc Furió -  Investigador de l’ICP  

13:00h 14:00h Faunes del Terciari, a càrrec de Dr. Isaac Casanovas – Investigador de l’ICP   

  

Dimarts 3 Juliol 2012

9:00h-10:00h Paleoprimatologia, a càrrec de Dr. Salvador Moyà- Director de l’ICP      

10:00h.-11:00h Faunes del Cretàcic, a càrrec de Dr. Àngel Galobart - Cap del Grup de Recerca de Faunes del Mesozoic, ICP

Pausa

11:30h.-12:30h Faunes del PermoTrias, a càrrec de Dr. Josep Fortuny – Investigador de l’ICP  

12:30h-14:00h Els jaciments d’icnites i les postes d’ous de dinosaures, a càrrec de Dr. Bernat Vila – Investigador de la Universitat de Saragossa

 

Dimecres 4 Juliol 2012

9:00h-10:30h Què és la micropaleontologia i quines són les tècniques d’extracció, a càrrec de Dr. Marc Furió – Investigador de l’ICP.  

10:30h.-11:30h Què estudia la Paleobiologia, a càrrec de Dra. Meike Köhler, Cap del Grup de Recerca de Paleobiologia i Blanca Moncunill, Investigadora de l’ICP

Pausa

12’00h.-13:00h Faunes del Quaternari, a càrrec de Dr. Joan Madurell- Investigador de l’ICP  

13:00h.-14:00h Noves tecnologies aplicades a l’investigació, a càrrec de Dr. Josep Fortuny – Investigador de l’ICP 

 

Segon Bloc:Tècniques de Conservació – Preparació - Restauració en Paleontologia

Les classes es realitzaran a les instal·lacions del Departament de Preparació i Conservació de l'ICP (Adreça: Campus Nord - cruïlla Passeig de Setembre i Passeig de les Acàcies, al costat del parc mòbil de la UAB).

El professorat d'aquest segon bloc el formen: Carolina Cancelo - Núria Guerrero - Marta Valls – Tècniques en Conservació – Preparació ICP, Sandra Val -Cap del Departament de Preparació i Conservació ICP i Rubén García - Tècnic de laboratori del Grup de Recerca de Paleobiologia ICP

 

Tècniques en el jaciment

Es realitzaran classes teòriques i pràctiques sobre tècniques d’extracció de materials en el jaciment. Realització de treballs de rentat i tamisat de sediments per a la micropaleontologia. Realització de motlles “in situ”.

 

Tècniques de treball en el Laboratori.

Es farà una aproximació a totes les tècniques de conservació – preparació que es desenvolupen en nostre laboratori, tant de tipus mecànic com químic. Es prepararà material original de fòssils vertebrats dels diferents jaciments que es treballen des del nostre Institut: Pleistocens, Miocens, Cretàcics i Triàsics.

 

Tècniques de preparació aplicades a l’estudi de la paleobiologia.

Rubén García, Biòleg i Tècnic del  laboratori del Grup de Recerca de Paleobiologia, ICP.

Es realitzarà una classe teòrica sobre las tècniques de preparació aplicades a l’estudi de la paleobiologia.  I una introducció pràctica a la Preparació d’ animals actuals i la preparació de làmines primes.

 

Tècniques de Reproducció

Donarem a conèixer les diferents tècniques de reproducció de material fòssil, fent un repàs als mètodes de realització de motlles i còpies, així com dels diferents productes amb els que treballem, les seves característiques i les seves diferents aplicacions.

 

Tractaments de manteniment i restauració de la col·lecció.

Es realitzaran tasques de restauració i manteniment de la col·lecció. Es treballaran les tècniques d’embalatges i suports per a l’embalatge, emmagatzematge i trasllat de les restes fòssils preparades. Quins aspectes han de ser tinguts en compte per a la bona conservació dels materials. 

 

Inscripció i certificació

Places limitades a 15 participants. Conservadors - Restauradors i estudiants que hagin cursat com a mínim 2n curs de les titulacions de Conservació – Restauració.

El preu són 400 Euros pels estudiants i 600 Euros pels professionals.

Per fer efectiva la inscripció cal fer arribar el full d'inscripció (link) a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Els participants al curs rebran un certificat de l'ICP de 110 hores.  

El curs està reconegut amb 4 ECTS de l'Escola Superior de Conservació i Restauració Béns Culturals de Catalunya (ESCRBCC), amb un màxim de 6 ECTS de l'Escuela Superior de Conservación y Restauración de Bienes Culturales (ESCRBC) de la Comunidad de Madrid, i amb 4 ECTS de l'Escuela de Arte y Superior de Conservación y Restauración de Bienes Culturales de Ávila (EAÁ)

 

Contacte

Podeu telefonar-nos (93 581 1732) o adreçar-nos un correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.)

 

Col·labora

           

Last modified on Dilluns, 02 Març 2015 11:16
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b